Gasilcem v OGZ Ptuj letos okrog pol milijona evrov za redno dejavnost in investicije

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, županja Cirkulan Antonija Žumbar, župan Hajdine Stanislav Glažar in župan Zavrča Slavko Pravdič so včeraj s prostovoljnimi gasilskimi društvi in Območno gasilsko zvezo (OGZ) Ptuj podpisali pogodbe za financiranje gasilske javne službe v letu 2019.

Županji in župana občin na Ptujskem so včeraj z gasilci podpisali pogodbe za financiranje javne gasilske službe. Foto: TM
Letos bodo tako občine v okviru OGZ Ptuj prostovoljnim gasilskim društvom namenile okrog 500.000 evrov sredstev za redno dejavnost in investicije, samo Mestna občina Ptuj pa letos za gasilstvo namenja okrog 370.000 evrov. V občini Markovci bodo gasilci in vodstvo občine podpis opravili posebej.
Na včerajšnjem podpisu gasilskih pogodb pohvalno o gasilcih in njihovem delu; foto: TM

»Gre za pravo stvar in za dober namen. Prepričana sem, da bomo tudi v prihodnje dobro sodelovali,« je gasilce pozdravila ptujska županja Nuška Gajšek.

Ptujska županja je pogodbe podpisala s predsedniki PGD v MO Ptuj; foto: TM

Predsednik OGZ Ptuj Marjan Meglič je ob tem dodal, da so lani uspešno delali, da so zbrali veliko sredstev, tudi na račun gasilskega kongresa. »V prihodnje nas čaka veliko dela, k temu nas zavezuje tudi zakonodaja. S slavnostnim podpisom aneksov k pogodbam o opravljanju javne gasilske službe, pa si gasilci in lokalne skupnosti podamo roke, mi pa jim obljubimo, da se na nas lahko zanesejo v vsakem trenutku.

V OGZ Ptuj imamo trenutno preko 700 operativnih gasilcev, razpolagamo z zelo izobraženim kadrom in dobro tehniko. Sredstva bomo namenili za dobre namene, na področja, kjer so tudi planirana. V letu 2019 ne bo nekih posebej izstopajočih dogodkov, pa tudi večjih investicij ne planiramo.«

Za izboljšanje stanja na področju gasilstva

»Zavedamo se, kako pomembno in plemenito poslanstvo opravljate, zato si brez vas težko predstavljamo neko skupnost,« pa je dejal hajdinski župan Stanislav Glažar in dodal, v občini gasilcem pomagajo v okviru finančnih zmožnosti. »To je naša obveza in s pomočjo lokalne skupnosti bomo lahko še izboljšali stanje na področju gasilstva.«

Tudi v občini Hajdina z veseljem pomagajo gasilcem, je poudaril župan Glažar. Foto: TM

Občina brez gasilcev skoraj ne more

»Naši gasilci so v preteklosti že dokazali, da so delavni, tovariški, zelo spoštljivi in pripravljeni na vsako akcijo. Prepričan sem, da občina lahko dela brez vsakega društva, brez gasilskega pa skoraj ne more. Podpiram naše gasilce in njihovo delo,« je povedal župan Zavrča Slavko Pravdič.

Završki župan Pravdič na podpisu pogodb v družbi predsednika in poveljnika PGD Zavrč; foto: TM

Hvaležni gasilcem

Županja Cirkulan Antonija Žumbar je poudarila, da brez gasilcev ne bi bili tako varna občina, pa tudi, da so v gasilskih vrstah ljudje, ki so vedno pripravljeni pomagati.

Županja Cirkulan je z gasilci prvič podpisala pogodbo o opravljanju javne gasilske službe; foto: TM

»Lahko smo hvaležni našim gasilcem in našemu gasilskemu društvu. Tega se v občini zavedamo in letos smo jim že pomagali, pomagali pa jim bomo tudi v prihodnje,« je še dejala Žumbarjeva.

Foto: TM