Galerija mesta Ptuj

Ptuj dobil mestno galerijo

Ptuj je po dolgoletnih prizadevanjih, pobudah in načrtih končno le dobil svojo mestno galerijo v prenovljenih prostorih v Prešernovi ulici 29.  V galeriji mesta Ptuj se prva predstavlja mednarodna skupina umetnikov After China 2016 Group.

Utrinek s slovesnega odprtja Galerije mesta Ptuj.

V tretjem nadstropju stavbe v Prešernovi ulici 29 so uredili pet velikih razstavnih dvoran, ki skupaj merijo okoli 460 kvadratov, ima pa galerija tudi pomožne prostore: sanitarije, depoje in celo teraso s pogledom na Dravo. Župan MO Ptuj Miran Senčar se je na otvoritveni slovesnosti zahvalil članom komisije za ustanovitev in razvoj mestne galerije, za opravljeno delo in vložen trud. Po besedah župana Senčarja je mestna občina v prenovo prostorov vložila približno 70.000 evrov, kar bi morala storiti v vsakem primeru, saj jim je v nasprotnem primeru grozila še višja kazen inšpekcije. Ker je galerija zaradi številnih stopnic za zdaj nedostopna za invalide, bodo naslednje leto poskrbeli tudi za dvigalo, je obljubil župan.

Na Ptuju je svoja dela na ogled postavilo 16 umetnikov iz 12 držav Srednje in Vzhodne Evrope. Skupina je nastala po umetniški delavnici Ministrstva za kulturo Ljudske republike Kitajske, pod vodstvom Družbe Ji’an Cheng. Dogodek je s svojim obiskom počastil direktor Xin Dong Cheng. Čast, da odpre galerijo pa je pripadla častnemu občanu in mojstru fotografije Stojanu Kerblerju.

V mestni galeriji se prva predstavlja mednarodna skupina umetnikov After China 2016 Group.

Razstava bo na ogled do 10. aprila. V letu 2017 pa bodo v Galeriji mesta Ptuj sledile razstave Albina Lugariča, Iz umetnikove zapuščine, razstava festivala Art Stays ter razstava ptujskih ustvarjalcev.

Obiskovalci bodo galerijo lahko obiskali vsak delovnik, razen ob ponedeljkih, med 10. in 18. uro, ob koncih tedna pa med 10. in 13. uro. Letos jo bodo prostovoljno vodili člani strokovne komisije.

TM

Vir: MO Ptuj

Foto: Langerholc