Folklorniki iz Lancove vasi zelo uspešno na folklornem festivalu v Zakopanah

Člani Folklornega društva (FD) Lancova vas iz občine Videm so letošnjo 35-letnico delovanja kronali z dosežkom na 50. mednarodnem folklornem festivalu v Zakopanah na Poljskem. Nastopilo je 15 skupin iz različnih koncev sveta.

Za svoj nastop so folklorniki iz Lancove vasi osvojili odlično drugo mesto v kategoriji avtentičnih skupin in prejeli srebrno sekiro. Tudi sicer je v zgodovini festivala nagrado prvič osvojila kaka folklorna skupina iz Slovenija, zato sta bila avtorja nastopa in umetniška vodja skupine Nežka Lubej in Janko Jerenko še toliko bolj ponosna na izjemen uspeh svojih varovancev.
Visoki nagradi na mednarodnem festivalu v Zakopanah FS Lancova vas uvrščata med najboljše v Evropi in svetu; foto: arhiv FD
Ni pa to edina nagrada, ki so jo Lancovljani prejeli na festivalu v Zakopanah. 15 članska komisija iz različnih držav je namreč odločila, da gre posebna nagrada Jeana Rochera, dolgoletnega inj častnega člana Cioff-a, predstavnika Unesca, prav tako v Lancovo vas, in sicer za pristni prikaz zimskih obredov in običajev ter bogastva noš.

Festival v Zakopanah velja za enega boljših v svetu

Tudi predsednica FD Lancova vas Barbara Sitar ob dveh tako visokih nagrada ni skrivala veselja in po vrnitvi domov je povedala: »Izredno ponosna sem na skupino, s katero smo dosegli omenjeni priznanji na festivalu, ki s svojo dolgo zgodovino velja za enega boljših na svetu. Gre za festival, ki v folklornem svetu še ni pozabil na avtentične skupine, ki pristno in srčno prenašajo nesnovno kulturno dediščino domačega kraja. Svojevrsten uspeh društva predstavlja že sama uvrstitev na festival, v natečaju, ki je potekal decembra 2017. Nagradi sta potrdilo, da delamo dobro in nam dajeta dodatno motivacijo za uspešno delo tudi v prihodnje.«

FD Lancova vas se je predstavilo s pristnim prikazom pustnih obredij in običajev; foto: arhiv FD

V tekmovalnem delu so se folklorniki iz Lancove vasi predstavili s pristnim prikazom pustnih obredij in običajev v Lancovi vasi na pustni torek. V skoraj polurnem nastopu so naprej prikazali prihod oračev in korantov k domačiji ter vse običaje povezane s tem. Sledil je avtentični prikaz še zadnjega fašenskega rajanja v domači izbi pred pepelnico, kjer so se nekateri moški maskirali v ženske ter mestne frajle, ženin in nevesta sta zamenjala vlogi.
Med glasbo, plesom in igro je vse do polnoči ostajala velika neznanka, kdo se skriva pod maskami. Nato so se maske morale odkriti, sledil je zadnji ples pred pepelnico in prikaz odhoda žalostnih maskirancev in utrujenih korantov proti domu.

Utrinki z nastopa FD Lancova vas; foto: arhiv FD

Letos jubilejno leto za FD Lancova vas

Folklorno društvo Lancova vas je bilo ustanovljeno leta 1983 z namenom da oživlja, ohranja in predstavlja kulturno izročilo Lancove vasi in okolice. Ob obletnicah društva so nastajali odmevnejši projekti, kot so izid kasete Za haloškimi vrtami, raziskava kulture oblačenja, šeg in navad ter plesnega in pustnega izročila s pomočjo strokovnjakov dr. Marije Makarovič, Mirka Ramovša in dr. Aleša Gačnika. Ob tem velja omeniti še izdelavo pražnjih kostumov, izid prve knjige Dediščina Lancove vasi in okolice avtorjev dr. Marije Makarovič, Mirka Ramovš in dr. Aleša Gačnik, izid zgoščenke, druge knjige Oj lepo je res na deželi, katere avtorica je Nežke Lubej. V letošnjem letu, ko v FD Lancova vas obeležujejo 35-letnico društva, pa je izšla še naša tretja knjiga z naslovom Fašenk za haloškimi vrtami, avtorja etnologa Andreja Brenceta.

Odlično so se znašli tudi v petju in plesu

Kot je povedala Barbara Sitar so se na Poljskem predstavili še s številnimi drugimi nastopi, tudi v povorki po mestu, sodelovali so pri sv. maši in molitvi za mir. S pomočjo lokalnih vinogradnikov in domačih gospodinj so v Zakopanah predstavili bogato haloško kulinariko. Na tekmovanju v petju poljske pesmi so ponovno dosegli odlično drugo mesto, fantje pa so se preizkusili v zahtevnem poljskem plesu s sekirami, je še dodala Sitarjeva in zelo pohvalila gostitelje, ki so se po njenem ponovno izkazali kot izjemni gostitelj.

Na festival v Zakopanih jim ostajajo lepi spomini; foto: arhiv FD

Obiskali nekaj znamenitosti in turističnih posebnosti

V prostem času so folklorniki na gostovanju lahko uživali v lepotah narave, ki jih ponuja zeleno mesto, zimsko in pohodniško središče Poljske blizu Slovaške in ob vznožju Visokih Tater.

Folklorniki so na Poljskem prosti čas izkoristili za ogled nekaterih znamenitosti. Zapeljali so se tudi po reki Dunajc; foto: Arhiv FD

Med drugim so si gledali znamenito skakalnico v Zakopanah in muzej pesnika Jana Kasprowicza, splavarili so po reki Dunajc, ki meji na Slovaško in gorovje Visoke Tatre. Iz Zakopanov so se vrnili z izjemnimi vtisi in nepozabnimi spomini.
Foto: Arhiv FD Lancova vas