Festival Art Stays na Ptuju v svoji 17. izvedbi

Na Ptuju te dni poteka festival sodobne umetnosti Art Stays. Danes ob 18. uri bo v galeriji magistra v Mestni hiši na Ptuju v sklopu festivala odprtje razstave projekt Stratifikacije. Razstavlja Toru Hamada, umetnik japonskega rodu, ki živi in ustvarja v Parizu.

Osrednja tema že 17. izvedbe festivala sodobne umetnosti je prihodnost, sodelujoči avtorji z vseh koncev sveta pa se letos v svojih delih sprašujejo, kaj nas čaka. Festival se odvija na različnih prizoriščih – od znanih razstavišč in prizorišč na Ptuju, do Galerije FO.VI v Kidričevem in Tovarne umetnosti v Majšperku.

Z odprtjem razstave in zvočne instalacije enega najpomembnejših singapurskih umetnikov Zulkifleja Mahmoda v dominikanskem samostanu se je na Ptuju pred dnevi začel 17. festival sodobne umetnosti Art Stays, ki še traja. V sklopu festivala so v ponedeljek v Miheličevi galeriji na Ptuju, kljub težavam, ki jo je mestu in ustanovam povzročilo hudo nedeljsko neurje, odprli razstavo Med peklom in nebom. Na njej sodeluje šest umetnikov iz Slovenije in tujine. To so Gal Weinstein, Snow Yunxue Fu, Santiago Sierra, Costantino Ciervo, Interno3 (Manuel Frara), DK (Damjan Kocjančič).

Pred Mestno hišo na Ptuju Foto: arhiv Art Stays

Festival spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti

Festival sodobne umetnosti Art Stays že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico vrhunsko produkcijo domačih ter tujih umetnikov. Doslej je gostil že več kot 800 umetnikov od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert & George, Jake & Dinos Chapman …

Spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope, ter je postal referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in seveda umetnike.

Tudi za letos so organizatorji napovedali presežke zelo širokega spektra umetniških izrazov – od kiparstva, fotografije, slikarstva, instalacij do videa, filma, performansov in glasbe. Sedemnajsta izvedba festivala Art Stays z naslovom FUTURE – vizija sveta bo predstavila mednarodni izbor umetnikov, ki svoja raziskovanja posvečajo prihodnosti in z njimi odgovarjajo na vprašanje Kaj nas čaka?, je o letošnji festivalski zgodbi povedal umetniški vodja festivala Jernej Forbici.

Med več kot 80 tujimi in domačimi umetniki je Forbici izpostavil velik izbor azijskih umetnikov, kot so Gal Weinstein, Jeongmoon Choi, Zulkifle Mahmod, Toru Hamada, Yu Kato, Snow Yunxue Fu in še pomembnejši izbor svetovno znanih fotografov kot so Edward Burtynsky, Olivo Barbieri in Andrea Botto. Omenjenim umetnikom se bodo te dni pridružili študenti likovnih akademij iz Budimpešte, Benetk, Ljubljane in Xiana.

Vključen tudi kino program, projekcija na Mestno hišo

Pomemben del festivala je tudi kino program. Vanj so vključili trilogijo najbolje kotiranega fotografa in filmarja Edwarda Burtynskega. V tednu dni bo na Ptuju videti 14 razstav, pripravili bodo vsaj 10 pogovorov z umetniki in koncerte, odprti bodo ateljeji – za poznavalce sodobne umetnosti in za dvomljivce.

Foto: arhiv Art Stays

Art Stays se bo dotaknil tudi visoke obletnice, 1950 let od prve omembe Ptuja v pisnih virih, in sicer z videomapingom italijanskega dua Movimento – projekcija pa se letos prvič seli z gledališča na Mestno hišo, tam pa jo bodo ponavljali ob koncih tedna še vse poletje.

Foto: arhiv Arst Stays