Eva Gašperšič je nova ptujska vinska kraljica

ptuj, martinovanje, vinska-kraljica

Ptujsko martinovanje tudi v uvod v predpustni čas

Ptuj je bil minulo soboto v znamenju tradicionalnega Martinovanja, ki se je na Mestnem trgu začelo že dopoldne z martinovo tržnico in programom za najmlajše, nadaljevalo pa s svečanim imenovanjem nove ptujske vinske kraljice.

Ptujski župan Miran Senčar je novi vinski kraljici nadel lento … Foto: Langerholc

Dosedanja vinska kraljica Urška Repič je včeraj krono predala svoji naslednici, 7. ptujski vinski kraljici, 20-letni Evi Gašperšič, ki prihaja iz vinogradniške družine, v svojem nagovoru pa je poudarila, da poznavanje kulture pitja vina namerava širiti tudi med mladimi.

Ptujsko Martinovanje je letos potekalo le na Mestnem trgu. Foto: Langerholc

Ptujski župan Miran Senčar je v Mestni hiši pripravil sprejem za vinske kraljice, viteze vina, mestnega viničarja, vinogradnike, prince karnevala in predstavnike Združenja karnevalskih mest Slovenije. Ves dan pa je bilo veselo na Mestnem trgu, kjer je bilo letošnje osrednje ptujsko martinovanje, ki ni le praznik vina, temveč – kot veleva tradicija – je hkrati tudi uvod v predpustni čas. Prav na martinovo Ptujčani vsaki dve leti imenujejo novega princa ptujskega karnevala in lani je to postal Aleš Goričan – Maksimiljan Plemeniti Gregorič, ki je bil s svojo gardo prav tako poseben gost letošnjega Martinovanja, ki je bilo dobro obiskano in se je zaključilo pozno zvečer.

TM, foto: Langerholc