Enajstič Veselo na jožefovo

V dvorani Pan v Kidričevem je harmonikarska skupina Veseli Jožeki v soboto, 17. marca pripravila tradicionalno 11. glasbeno – humanitarno prireditev Veselo na jožefovo, letos z nekoliko več poudarka na Jožefovem plesu.

Praznovanje jožefovega, sveti Jožef goduje 19. marca in je zavetnik ter zaščitnik delavcev in obrtnikov, je imelo nekoč posebno veljavo. Godovni dan je bil nekdaj zelo spoštovan praznik tudi v Halozah, na Dravskem in Ptujskem polju, bil je celo pomembnejši od praznovanja rojstnega dneva, se spominjajo starejši.
Glede na pogostost imena Jože, Jožica, Pepek ali Pepca je bilo nekoč pri številnih hišah veselo vzdušje in to so dobro desetletje skozi program želeli poudariti tudi Veseli Jožeki, ki so sledili dobremu vzorniku sv. Jožefu in svojo prireditev naredili tudi v duhu dobrodelnosti. Pomagali so že ptujski porodnišnici pri nakupu inkubatorja, sredstva so namenili za mamograf, pomagali so družinam v stiski, videmski župniji pri nakupu novih orgel, gasilcem PGD Leskovec pri nakupu novega vozila, letos pa bodo zbrani denar podarili gasilcem PGD Tržec, ki prav tako nabavljajo novo gasilsko vozilo.

Harmonikarska skupina Veseli Jožeki je z ekipo sodelavcev tudi letos poskrbela za prijeten glasbeni dogodek. Foto: Brane Kolednik

Slovenska pesem in zraven še dobrodelnost
Uvodni nagovor je imel idejni vodja prireditve Jožef Hrga, ki je poudaril tudi pomen tovrstnih druženj, ohranjanja lepe slovenske pesmi in tudi dobrodelnosti, za ohranjanje tradicije in glasbenega izročila pa sta organizatorju prireditve čestitala župan občine Videm Friderik Bračič in poslanka Suzana lep Šimenko. Oba sta se strinjala, da je prireditev zelo dobrodošla v tem okolju, da se slovenska pesem mora ohranjati, zato sta organizatorjem prireditve tudi zaželela, da še ta traja desetletje in več.

Omizje z gosti na prireditvi Veselo na jožefovo. Foto: Brane Kolednik

Na glavnem odru pa ni manjkalo odlične energije, za katero so poskrbeli vsi nastopajoči, enkratno pa je bilo tudi vzdušje v dvorani, kjer se je letos zbralo okrog 200 gostov od vsepovsod.

Mlada glasbenica Katja Strelec je z igranjem na harmoniko navdušila občinstvo v Kidričevem. Foto: Brane Kolednik

Nastop Poskočnih muzikantov je bil presenečenje
Za odlično izvedbo prireditve so poskrbeli Veseli Jožeki KD Franceta Prešerna Videm pri Ptuju, na odru pa so se jim pridružili glasbeni prijatelji od vsepovsod, med njimi tudi Toni Sotošek s sinovi, ansambla Razpon in Petovia kvintet, Katja Strelec s harmoniko, muzikanti Veseli prijatelji, ljudski pevci iz Jablovca pri Podlehniku, Šurci iz Leskovca v šaljivi točki, sedemletna Pija Gabrovec, plesali pa so plesalci Folklornega društva Lancova vas, ki letos praznujejo 35-letnico uspešnega delovanja.

Glasbenik Toni Sotošek se je predstavil v družbi svojih štirih sinov. Foto: Brane Kolednik

Posebno presenečenje večera pa so bili Poskočni muzikanti, ki se jim je ob tej priložnosti pridružila še »poskočna« klarinetistka Katja Kapun, ki je v novi sezoni v oddaji Slovenski pozdrav za nekaj časa zamenjala Dejana Krajnca, ki nastopa v oddaji Zvezde plešejo. Katja tokrat ni igrala, ampak je bila na prireditev vabljena tudi kot domačinka, prihaja namreč iz Popovcev v občini Videm, iz glasbene družine, na prireditvi Veselo na jožefovo pa je tudi že nastopila.

Poskočne muzikante je na sinočnji prireditvi Veselo na jožefovo prišla pozdravit tudi Katja Kapun, ki ansamblu pomaga v oddaji Slovenski pozdrav. Foto: Brane Kolednik

Priznanje Nini Osenjak
Priznanje za ohranjanje ljudskega izročila so na letošnji prireditvi izročili članici skupine Veseli Jožeki Nini Osenjak. Nina že štiri leta »vleče« meh pri Veselih Jožekih in je prava muzikantka. Obiskuje glasbeno šolo, je srednješolka in se odlično znajde v družbi Jožekov. Prav gotovo pa je Nina ponosna na svojo skladbo Valček za Nino na novi zgoščenki, ki so ji jo podarili kot prvi članici skupine Veseli Jožeki. In nagrajenka Nina je v družbi Veselih Jožekov to pesem tudi zaigrala.

Nina Osenjak (v sredini) je letošnja nagrajenka v skupini Veseli Jožeki. Foto: Brane Kolednik

Ob 11. obletnici prireditve Veselo na jožefovo so se Veseli Jožeki s skromno pozornostjo za večletno sodelovanje in pomoč pri izvedbi prireditve zahvalili vsem prijateljem prireditve, nastopajočim, donatorjem in sponzorjem. Priznanja sta jim podelila Jožef Hrga in Jože Godec.
TM, foto: Brane Kolednik