Eksplozija nezakonitih prehodov meje

Ilegalni migranti. (foto: Policija)
Ilegalni migranti. (foto: Policija) Slika je simbolična

V zadnjih treh dneh se je število nezakonitih prestopov slovensko-hrvaške meje drastično povečalo. Na policijskih upravah (PU) Novo mesto, Koper in Ljubljana so v tem obdobju obravnavali kar 520 oseb, ki so nezakonito vstopile v državo.

 

V petek, 15. julija 2023, je bilo zaradi nezakonitega vstopa obravnavanih 145 oseb, od tega 99 na območju PU Novo mesto in 46 na območju PU Koper. Med obravnavanimi osebami je bilo največ državljanov Afganistana (51), Maroka (47) in Pakistana (13).

Dan prej, 14. julija, so obravnavali še večje število oseb – skupaj 180, in sicer 122 na območju PU Novo mesto, 45 na območju PU Koper in 13 na območju PU Ljubljana. Tudi tega dne so bile med obravnavanimi osebami najštevilčnejše skupine državljani Afganistana (59), Maroka (43) in Turčije (27).

V sredo, 13. julija, pa je bilo obravnavanih največ oseb v enem dnevu – skupaj 195. Večina jih je bila obravnavanih na območju PU Novo mesto (176), nekaj pa tudi na območjih PU Koper (13) in Ljubljana (6). Med obravnavanimi osebami so bile tega dne najštevilčnejše skupine državljani Bangladeša (55), Maroka (29) in Pakistana (22).

Te številke jasno kažejo na povečanje nezakonitih prehodov meje in potrebo po okrepljenem nadzoru na mejah. Ta trend predstavlja izziv za slovenske varnostne službe in oblasti, ki se morajo soočiti z nenehno spreminjajočimi se migracijskimi tokovi.

MR