Državni zbor danes tradicionalno obiskali ptujski kurenti in drugi pustni liki

Danes so ptujski kurenti v družbi tradicionalnih pustnih likov in mask s Ptujskega obiskali Državni zbor. Predsedniku Državnega zbora mag. Dejanu Židanu so izročili poslanico z dobrimi željami za Slovenijo in vabilom na letošnje Kurentovanje.

Foto: Stanko Kozel
Na obisku Državnega zbora so kurente danes spremljali županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, predsednik 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC Branko Brumen ter 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski. 
Z domačimi pustnimi liki sta se srečala poslanca Jožef Lenart in Boštjan Koražija; Foto: Stanko Kozel
Na sprejemu so se pustnim likom pridružili tudi poslanci s Ptujskega: Suzana Lep Šimenko, Jožef Lenart in Boštjan Koražija.
Poslanka Suzana Lep Šimenko v družbi tradicionalnih pustnih likov iz Haloz; foto: Stanko Kozel

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan se je v družbi predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce kurentom zahvalil za obisk in za pozitivno energijo, ki so jo prinesli s seboj. Izrazil je čestitke ob tem, da dogajanje letos prvič poteka pod okriljem UNESCA, ki je 2017 obhode kurentov uvrstil na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kurenti so se predsedniku Državnega zbora za sprejem zahvalili s tradicionalnim plesom.

Današnje pustno v vzdušje pred Državnim zborom; foto: Stanko Kozel

»V mestu dihamo s karnevalom,« pravi ptujska županja

Ptujska županja Nuška Gajšek je ob tej priložnosti povedala, da je vesela, da so lahko duha, ki te dni vlada v Ptuju in je čaroben in povezovalen, ponesli tudi v slovensko prestolnico. »Ptujsko Kurentovanje je eden najstarejših in največjih karnevalov v Evropi in vsi v mestu dihamo z njim in ustvarjamo nepozabne spomine za obiskovalce, nastopajoče in tudi za nas, ki ga pripravljamo.«

11 dni bo Ptuj največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem

Branko Brumen, predsednik 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC, je ponovno poudaril, da bo Ptuj v času Kurentovanja za 11 dni postal največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine človeštva na prostem.

»Kurenti in ostali etnografski liki dajejo Ptuju z okolico edinstvenost ter nas uvrščajo na zemljevid etnografskih posebnosti, kar je potrdil tudi UNESCO. Prav tako nas je tudi Lonely Planet uvrstil med 10 najbolj zanimivih karnevalov na svetu.« Dodal je še, da ptujski kurenti z obhodi odganjajo vse slabo ter prinašajo srečo in zadovoljstvo.

Tradicionalni haloški pustni lik “baba deda nosi” pred parlamentom; foto: Stanko Kozel

V parlamentu z dobrimi željami tudi aktualni princ ptujskega karnevala

Princ Jakob Zekel Videmski, ki je Državni zbor obiskal v spremstvu gardistov, je izrazil zahvalo za sprejem in zaželel srečo, dobro letino, veselje in zdravje vsem prebivalcem Slovenije.

Že v soboto, 23. februarja bo oblast na Ptuju prevzel 17. princ karnevala; foto: Stanko Kozel
  1. Kurentovanje se je pričelo

V petek, 22. februarja se bo zgodil 11. Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval, , največja likovna prireditev v okviru Kurentovanja. V soboto, 23. februarja sledita tradicionalna dobrodelna Obarjada ter Otvoritvena etno povorka. Ob tej priložnosti bo županja predala mestno oblast 17. princu karnevala. 1. marca se obeta nočni spektakel, pred tem pa še dobrodelna dražba likovnih del »Bejži čopič, kurent gre«. 2. marca se bo zgodil Mestni pustni korzo, ki bo v znamenju 1950. obletnice od prve omembe Ptuja. 3. marca sledi tradicionalna Mednarodna karnevalska povorka, ki predstavlja vrhunec Kurentovanja. 4. marca bodo ulice zavzele najmlajše maske, na Povorki otrok iz vrtcev, 5. marca pa se letošnji festival zaključuje s Pustnim torkom in pokopom pusta.

Foto: Stanko Kozel