Država dvojnih meril in zakrivanja kriminala!

Slovenska demokratska stranka (SDS) se je ostro odzvala na nedavno poročilo Računskega sodišča RS, ki je ocenjevalo poslovanje parlamentarnih strank za leto 2022. SDS trdi, da je sodišče uporabilo dvojna merila pri ocenjevanju strank, kar je v njihovi oceni nepravično.

 

Računsko sodišče je SDS kot edini parlamentarni stranki podalo mnenje s pridržkom, čeprav so bile podobne pomanjkljivosti ugotovljene tudi pri drugih strankah. SDS izpostavlja, da so večje nepravilnosti zaznane pri stranki SD in Gibanju Svoboda preprosto prezrli. Poleg tega SDS navaja, da so že med revizijo izvedli ustrezen popravljalni ukrep, kar naj bi Računsko sodišče pri svoji oceni ignoriralo.

Stranka SDS poudarja, da je že desetletja redno pregledovana s strani Računskega sodišča, ki ga po njihovem mnenju vodijo kadri tranzicijske levice. Po njihovih besedah je prav, da se poslovanje strank skrbno pregleduje, vendar opozarjajo, da ni pravično uporabljati dvojnih meril. SDS tudi kritizira Računsko sodišče, ker ne pregleduje financiranja nekaterih nevladnih organizacij, ki so financirane iz tujine in se aktivno vključujejo v volilne kampanje.

Pri oddaji poročila za leto 2022 je po navedbah SDS prišlo do nenamerne napake s strani zunanjega izvajalca računovodstva in nepravilnega delovanja aplikacije AJPES. Vse donacije so bile korektno zavedene v prihodkih donacij, niso pa bile pravilno prepisane v obrazec P3 v aplikaciji AJPES. SDS poudarja, da prispevki funkcionarjev, ki jih Računsko sodišče smatra za donacije, že več kot 25 let predstavljajo funkcionarsko članarino.

Glede donacij fizičnih oseb, ki so državljani Slovenije, zakon določa, da te ne smejo presegati desetih povprečnih bruto mesečnih plač na delavca v Sloveniji. SDS pojasnjuje, da fizične osebe lahko zakonito nakažejo donacije katerikoli stranki, brez njenega vedenja ali soglasja, in da za te donacije stranka ni odgovorna.

SDS kritizira tudi ravnanje Računskega sodišča pri ocenjevanju strank sedanje vladne koalicije. Stranka SD naj bi po njihovih navedbah enostavno ne plačevala računov in bi morala že zdavnaj v stečaj, če bi poslovala kot podjetje na trgu. Gibanje Svoboda pa naj bi pred volitvami 2022 brez težav pridobilo milijonski kredit pri banki DBS, kljub pomanjkanju legalnih virov prihodka in nepremičnine kot garancije. Kljub tem ugotovitvam je Računsko sodišče obema vladnima strankama izdalo pozitivno mnenje.

SDS zaključuje z retoričnim vprašanjem, ali bi njihova stranka v podobni situaciji prejela pozitivno mnenje Računskega sodišča in ali bi osrednji mediji o tem molčali. Stranka meni, da to ne bi bilo mogoče, saj živimo v državi dvojnih meril.

MR