Dramatičen padec Slovenije na svetovni lestvici konkurenčnosti: Od 26. do 36. mesta v letu dni – Kje je zatajila Vlada?

V razburkanih gospodarskih vodah se Slovenija sooča z vse večjimi izzivi. Glede na zadnje poročanje, je država doživela dramatičen padec na svetovni lestvici konkurenčnosti Mednarodnega inštituta za razvoj menedžmenta. V letu dni je Slovenija iz 26. mesta nazadovala na 36., kar je sprožilo alarm v političnih krogih.

 

Poslanka Suzana Lep Šimenko, SDS, je zaskrbljena zaradi te situacije in je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje. Slovenija se med 64 državami uvršča v zadnjo tretjino, saj sedaj zaseda 42. mesto na tej prestižni lestvici.

Največji padci so zabeleženi v kategorijah vladne učinkovitosti, javnih financ in davčne politike. Padec Slovenije pri gospodarski uspešnosti z lanskega 26. mesta na trenutno 36. mesto je še posebej zaskrbljujoč. Slika ni nič boljša niti pri oceni domačega gospodarstva, mednarodnih investicij, zaposlenosti in cen.

V kategoriji vladne učinkovitosti je Slovenija nazadovala s 42. mesta na 45. Pri upravljanju javnih financ so menedžerji ocenili Slovenijo celo kot 55. najboljšo državo, kar je velik padec z 41. mesta. Davčna politika je prav tako problematična, saj je Slovenija padla na 51. mesto.

Poleg tega se Slovenija sooča s težavami tudi na področjih poslovne učinkovitosti in infrastrukture, kjer je padla na 46. oz. 36. mesto.

Zaradi te drastične spremembe se postavlja vrsta vprašanj, ki jih je poslanka Suzana Lep Šimenko naslovila na vlado. Kako vlada komentira ta padec na lestvici konkurenčnosti? Kakšno je njihovo stališče o zaskrbljujočem padcu v kategoriji vladne učinkovitosti? Kaj bo storila vlada, da prepreči nadaljnje padanje Slovenije na lestvici konkurenčnosti? In katere ukrepe bo sprejela za izboljšanje položaja in konkurenčnosti Slovenije?

Odgovori na ta vprašanja so ključni za razumevanje, kako se bo Slovenija spopadla z izzivi, ki jih prinaša to nazadovanje na lestvici konkurenčnosti. Vlada bo morala hitro ukrepati, če želi ustaviti to negativno spiralo in obnoviti gospodarsko moč in ugled Slovenije.

MR