Dr. Milan Zver izpostavlja problematiko vsiljevanja ideologij in poudarja recesijo demokracije

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj na razpravi v Strasbourgu, ki se je osredotočala na človekove pravice in stanje demokracije tako v Evropski uniji kot po svetu, izpostavil pomembna vprašanja glede trenutnega stanja demokratičnih vrednot in spoštovanja človekovih pravic. Dr. Zver je poudaril, da se svet trenutno sooča z recesijo demokracije in varovanja človekovih pravic, kar bi moralo biti ključnega pomena za zunanjo politiko EU, vključno s širitveno politiko.

 

Med razpravo je kritično ocenil poročilo, obravnavano na seji, ki po njegovem mnenju tretjim državam vsiljuje ideologije, kot so LGBTIQ vsebine in teorije spola, brez večinske podpore znotraj same Evropske unije. Dr. Zver je izrazil stališče, da Evropska unija nima pravice vsiljevati tovrstnih ideologij tretjim državam, še posebej, ko nekatere od teh tematik vzbujajo kontroverze celo med strokovnjaki.

Poleg tega je izpostavil ponavljajoče se težave v letnih poročilih, kjer po njegovih besedah poročevalec daje prevelik poudarek pravicam in svoboščinam tretje in četrte generacije, medtem ko zanemarja osnovne, univerzalne človekove pravice in svoboščine. S tem je dr. Zver opozoril na potrebo po uravnoteženem pristopu, ki ne bi zanemarjal temeljnih pravic v imenu promocije novih ideoloških konceptov.

Ta izjava dr. Zverja odraža globoko zaskrbljenost nad smerjo, v katero se usmerja politika EU v zvezi s človekovimi pravicami in demokracijo, ter poudarja potrebo po ponovnem premisleku o tem, kako naj Evropska unija spodbuja svoje vrednote v svetu, ne da bi pri tem posegala v suverenost drugih narodov.

MR