Dobro je vedeti: Sončni žarki so najmočnejši med 10. in 16. uro

Sonce na zemljo pošilja najrazličnejše UV žarke. Velik delež sončne svetlobe predstavlja ultravijolično sevanje.

Foto: TM
Sonce je sestavljeno iz dolgovalovnih UVA-žarkov, kratkovalovnih UVB-žarkov in UVC-žarkov. Ozonska plast, ki obdaja naš planet, nas ščiti pred UVC-žarki in deloma pred UVB-žarki. Drugi del UVB-žarkov in UVA-žarki pa zemljo dosežejo in prodrejo v našo kožo zato se moramo zaščititi s primerno UV zaščito.

Intenzivnost UV sevanja je odvisna od letnega časa in dela dneva, naše lokacije, količine ozona v ozračju in prekritosti neba z oblaki. Poleti sonce sije močneje, še posebej opoldne, ko je še močnejše kot v drugih delih dneva. Učinek sevanja lahko še dodatno okrepi bližina vode, ki odbija sevanje. Na intenzivnost sonca pa vpliva tudi lokacija – bližje kot ste ekvatorju, močnejši so sončni žarki in višjo UV zaščito boste potrebovali.

Na soncu uživajmo varno; foto: lekarnar.com

UVA-žarki so tisti, ki prodrejo globoko v kožo in zagotavljajo kratkotrajno porjavelost s tem, ko omogočijo prenos melanina iz globljih plasti kože proti površini. Prav melanin pa je tisti, ki skrbi za rjavo barvo naše kože. Poleg tega UVA-žarki tvorijo proste radikale in lahko dolgoročno spremenijo celice. Prevelika količina UVA-žarkov izsuši kožo in poškoduje kolagenska vlakna, kar povzroči prezgodnje staranje kože. Druge možne posledice prevelike količine UVA-sevanja so alergija na sonce, motnje pigmentacije ter kožni rak.

Kaj lahko storimo?
Ne izpostavljajte se opoldanskemu soncu
Sončni žarki so najmočnejši med 10. in 16. uro. V teh urah se čim manj izpostavljajte soncu.
Zadržujte se v senci
Senca je dobra zaščita pred UV žarki, vendar bodite pozorni na strukturo (npr. drevo, sončnik), saj vsaka senca ne nudi popolne zaščite.
Nosite pokrivalo
Klobuk s širokimi krajci nudi dobro zaščito oči, ušes, obraza in zadnjega dela vratu – področij, ki so še posebej izpostavljena soncu.
Pokrijte kožo
Lahka oblačila, ki omogočajo prehajanje zraka, z dolgimi rokavi in hlačnicami, učinkovito ščitijo kožo pred sončnimi žarki.
Nosite sončna očala, ki ne prepuščajo UV žarkov
Sončna očala s 100% UVA in UVB zaščito učinkovito preprečijo izpostavitev soncu, ki lahko povzroči katarakto in druge poškodbe oči. Pri nakupu sončnih očal preverite deklaracijo.

Foto: TM

Izogibajte se solarijev
Svetloba solarijev in UV luči lahko poškoduje kožo in nezaščitene oči. Dobro se je izogibati umetnim virom UV svetlobe.
Bodite pozorni na UV indeks
UV indeks je pomembna informacija, ki omogoča načrtovanje zunanjih aktivnosti tako, da preprečimo pretirano izpostavljenost nevarnim žarkom.
Vedno uporabljajte zaščitni faktor
Uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem (SPF) 30 ali več na izpostavljenih delih telesa.

Foto: splet

Uporaba pripravkov za zaščito pred soncem
Zaščitne pripravke nanašamo na kožo nekaj časa pred začetkom izpostavljanja soncu na vse izpostavljene dele, ko je koža še hladna in suha, ponovno nanašanje je potrebno po plavanju, močnem potenju ter brisanju z brisačo. Nanos pripravka mora biti zadosten, kar v praksi pomeni, da na vsako okončino, prednjo in zadnjo stran trupa ter glavo z vratom nanesemo po 5 ml oziroma 1 čajno žličko pripravka.
Od začetka leta 2007 so oznake na izdelkih za zaščito pred soncem v skladu s priporočili evropske komisije, tako da so zaščitni faktorji razvrščeni po stopnjah zaščite pred soncem in niso več podani samo s številčnimi vrednostmi glede na absorbcijo UV-B sevanja.
Nizka stopnja zaščite – faktorji 6, 8, 10
Srednja stopnja zaščite – faktorji 15 – 25
Visoka stopnja zaščite – faktorji 30 – 50
Zelo visoka stopnja zaščite – faktorji nad 50

Ustrezni in zanesljivi izdelki za zaščito pred soncem, ki so na voljo v lekarnah, bodo poleg osnovne naloge, zaščite pred soncem, zadovoljili tudi številnim drugim zahtevam, kot so različni tipi kožne pigmentacije, alergije ali občutljivosti na sonce, kožne bolezni ali posebne potrebe po zaščiti kože pred soncem.

Delovni čas Lekarne pri Sv. Martinu: od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure, za vas smo odprti tudi v soboto od 8. do 12. ure. Za pomoč in nasvet pri izbiri ustreznega izdelka za zaščito vaše kože, povprašajte v naši lekarni.

Metoda Meško Žitnik, mag. farm., Lekarna pri Sv. Martinu