Dnevi poezije in vina že triindvajsetič

V torek, 13. avgusta, so organizatorji poletnega festivala Dnevi poezije in vina na tiskovni konferenci v MuziKafeju na Ptuju predstavili poudarke prihajajočih 23. Dnevov poezije in vina, ki bodo Ptuj in številne druge kraje po Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem oživili med 18. in 24. avgustom.

Program festivala in gostujoče literate, ki prihajajo iz kar 16 držav, so predstavili Aleš Šteger, vodja festivala, Sabina Tavčar, producentka festivala, Tina Maroh, koordinatorka programa na Ptuju in Branka Bezeljak, režiserka pesniške promenade in gostiteljica zasebnih branj.

Kot so povedali, Slovenija tudi letos gosti poezijo z vsega sveta, festival pa postaja vsako leto programsko razkošnejši. Dvajset pesnikov in pesnic pa bo nastopilo na več kot 60 prizoriščih, od intimnih branj na vrtovih gostiteljev do ladje na valovih Ljubljanice, od Avstrije do Hrvaške. Letošnji častni gostje so srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao ter Ilija Trojanow, avtor Odprtega pisma Evropi, ki ga bo prebral na otvoritvi festivala 21. avgusta.

Predstavitev programa 23. Dnevov poezije in vina (na fotografiji Aleš Šteger, Sabina Tavčar, Tina Maroh in Branka Bezeljak).

Velik poudarek na mednarodnem povezovanju

Po besedah vodje festivala Aleša Štegra gre za “nišni pesniški festival, ki pa je jasno pozicioniran v evropskem kontekstu. Velik poudarek dajemo mednarodnem povezovanju, s ciljem vzpostaviti osnovo gostovanja predvsem mlajših pesnic in pesnikov. Lahko rečemo, da se je Ptuj v desetih letih razvil v stičišče mednarodne poezije.”

Prva pesniška branja že ta konec tedna

Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, vsako leto na festival privabi skoraj 10.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Pesniška branja, pesniški dvoboji, kreativno obarvan otroški program, igriva karnevalska promenada, glasbeni koncerti in najbolj izbrana slovenska in tuja vina, bodo majhno srednjeveško mestece v prestolnico poezije letos spremenili že desetič.

Prvim pesniškim branjem boste lahko prisluhnili že v nedeljo, 18. avgusta, v Petanjcih in v ponedeljek, 19. avgusta, v Ljutomeru, kjer bodo udeleženci pesniško-prevajalske delavnice v Jeruzalemu svoje prevode prvič predstavili javnosti.

Ogrevanje v festival predstavljajo Večeri pred Dnevi, ki bodo v torek, 20. avgusta, združili ljubitelje besedne in glasbene umetnosti v šestih krajih po Sloveniji – pesniško-glasbenega dogajanja ob degustaciji vin se lahko udeležite v Krškem, Radovljici, Selcah, Svetem Andražu v Slovenskih Goricah, Zgornji Kungoti in v Ljubljani, kjer se bo poezija dotaknila tudi valov Ljubljanice. Prvič bo namreč del festivalske napovedi potekal na Ljubljanski Špici, z večernim dogodkom in poezijo na ladjici po Ljubljanici.

Od 21. avgusta Dnevi poezije in vina na Ptuju

V sredo, 21. avgusta, se osrednje dogajanje seli na Ptuj, kjer bo z branjem Odprtega pisma Evropi avtor Ilija Trojanow 23. Dneve poezije in vina uradno odprl. Dogajanje v četrtek, 22. avgusta, se bo pričelo že zjutraj, s poezijo za zajtrk ob kavi in rogljičku s svetovnimi pesniškimi zvezdami, celodnevno branje pa se bo pozno zvečer izteklo v gledališki polnočni performans Teatra III z gosti.

V petek, 23. avgusta, je dopoldan rezerviran za otroški program, saj je organizator posebno pozornost letos posvetil najmlajšim bralcem poezije in druge literature. Veliko branja, ki se bo selilo tudi v Varaždin na Hrvaškem, bo kajpak tudi za odrasle, večerno branje pa se bo prevesilo v glasbene koncerte na velikem odru starega mesta.

Zadnji dan festivala, v soboto, 24. avgusta, bo obiskovalce in meščane k branju in poslušanju poezije spodbujala skupina bralcev, plesalcev, akrobatov, glasbenikov in še koga, na Promenadi poezije po starem mestnem jedru Ptuja. Opoldan bodo svoj pesniški glas povzdignili mladi pesniki, tokratni Dnevi poezije in vina pa se bodo zaključili z večernim velikim pesniškim branjem, ki mu bo sledil še glasbeni koncert.

Več informacij najdete na spletni strani festivala www.stihoteka.com.

Vir in foto: Beletrina