Digitalizacija in zeleni preboj Slovenije

Digitalizacija je nacionalna prioriteta za digitalni in zeleni preboj Slovenije

Na novinarski konferenci z naslovom Nujni prvi korak k digitalni in zeleni Sloveniji, so predstavniki slovenske znanstvene, digitalne in podjetniške skupnosti spregovorili o pomenu vzpostavitve nove vladne službe, ki bo zadolžena za digitalno preobrazbo Republike Slovenije. Slovenija na področju digitalizacije namreč zaostaja za večino evropskih držav, zato tako pomembna odločitev ne sme postati talka dnevno političnih iger. Država potrebuje sposobnega tin povezovalnega ministra, ki jo bo vodil, zato so sodelujoči na novinarski konferenci poslanke in poslance pozvali, naj potrdijo imenovanje novega ministra Marka Borisa Andrijaniča.

Novinarska konferenca z naslovom Nujni prvi korak k digitalni in zeleni Sloveniji.
Novinarska konferenca z naslovom Nujni prvi korak k digitalni in zeleni Sloveniji. | Avtor Žan Kolman, UKOM

Na novinarski konferenci so sodelovali: mag. Ajša Vodnik, članica Strateškega sveta za digitalizacijo, generalna direktorica, AmCham Slovenija, dr. Mark Pleško, član Strateškega sveta za digitalizacijo, predsednik Inženirske akademije Slovenije, soustanovitelj in direktor Cosylab, mag. Gregor Macedoni, član Strateškega sveta za digitalizacijo, župan Mestne občine Novo mesto, Marko Grobelnik, član Strateškega sveta za digitalizacijo, slovenski glasnik digitalne tehnologije, Igor Zorko, član Strateškega sveta za digitalizacijo, predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije, direktor ZZI, Žiga Vavpotič, podjetnik in bivši predsednik uprave Outfit7, in dr. Jure Leskovec, redni profesor za računalništva na Univerzi Stanford.

Vsi sogovorniki so bili enotni, da je digitalna preobrazba za Slovenijo nujna in da je treba ukrepe, ki jih je pripravil strateški svet za digitalizacijo, čim prej implementirati, saj bo le to prineslo rezultate in uvrstitev. Ob tem so izrazili zadovoljstvo, da je prišlo do predloga s strani vlade, da prvi minister v zgodovini za digitalno preobrazbo v Sloveniji postane prav predsednik strateškega sveta Mark Boris Andrijanič.

Z digitalno preobrazbo do boljše kvalitete življenja

Ajša Vodnik, članica strateškega sveta in generalna direktorica AmCham Slovenija, je uvodoma povedala, da Slovenija kot družbe in kot država zaostaja za drugimi državami, zato je želja strateškega sveta in tudi predsednika Andrijaniča, da se prebijemo med najboljše.

»Prepričani smo, da nam to lahko uspe in prav zato smo pripravili 40 prvih ukrepov, ki so tisti ukrepi, ki jih moramo po našem mnenju čim prej uvesti, če želimo doseči preobrazbo,« je povedala in dodala, da je glavni namen te preobrazbe predvsem dvig kvalitete življenja za vse državljanke in državljane, boljše gospodarsko okolje, manj birokracije in boljša zdravstvena oskrba.

Da je prav digitalizacija področje, kjer lahko Slovenci stopimo skupaj je v svojem nagovoru izpostavil dr. Mark Pleško, ustanovitelj in direktor družbe Cosylab.

»Imamo veliko tem, kjer lahko pride do političnega konflikta, vendar menim, da digitalizacija ne bi smela biti ena izmed njih. Digitalizacija je kot šport. Tukaj bi Slovenci morali stopiti skupaj in zmagati skupaj,« je prepričan Pleško.

Imenovanje ministra za digitalizacijo vidi kot priložnost, da vseh 40 ukrepov, ki so že pripravljeni, tudi realiziramo.

Digitalizacija kot nacionalna prioriteta

»V tem trenutku je treba zelo jasno sporočiti, da digitalizacija ni stvar desne ali leve politike. Digitalizacija mora biti nacionalna prioriteta in mora biti stvar konsenza. Naš poziv je, da si politika tukaj ne išče političnih točk in da gremo enotno naprej po tej poti,« je povedal član strateškega sveta in župan občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni. Ob tem je poudaril še, da verjame, da je Mark Boris Andrijanič trenutno najboljši kandidat za mesto ministra. Predvsem zaradi njegovih bogatih mednarodnih izkušenj in povezovalnosti. »To, vsaj kar se tiče strateškega sveta ni politični projekt, to je projekt za preboj Slovenije,« je sklenil.

Edinstvena priložnost za Slovenijo

Dr. Marko Grobelnik, raziskovalec na področju umetne inteligence z Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, je dejal, da: “Tako pomembna tema, kot je digitalizacija, ne sme postati predmet prerekanj, ker na ta način rešitve in ukrepe prelagamo v nedogled.” Temu so pritrdili tudi uspešen podjetnik Žiga Vavpotič, Igor Zorko, direktor razvojnega podjetja na področju informatike in član GZS-ja ter dr. Jure Leskovec, redni profesor računalništva na Univerzi Stanford. Leskovec je ob tem še poudaril, da se mora digitalizacija prepoznati kot »skupna, povezovalna točka, ki je pomembna za prihodnost Slovenije.« Vsi so izrazili podporo kandidatu za ministra Marku Borisu Andrijaniču in poudarili, da je pred Slovenijo edinstvena priložnost, da presežemo razlike in skupaj sodelujemo pri tem pomembnem projektu.