Defibrilator tudi v Dornavi

V sredo, 5. februarja, ob 18. uri bo v dvorani Večnamenskega centra Dornava zelo koristno izobraževanje na temo prve pomoči in oživljanja s pomočjo defibrilatorja.

V kraju Dornava so bogatejši za defibrilator. Foto: arhiv MZ
Dornava je v prvih dneh novega leta dobila defibrilator, ki je nameščen na gasilskem domu v Dornavi. Glavnino sredstev za nakup naprave, ki rešuje življenja, je zagotovila Civilna zaščita Občine Dornava, del pa tudi Krajevni odbor Rdečega križa Dornava in Vaški odbor Dornava.

Sicer pa to ni prvi defibrilator v dornavski občini. Leta 2017 so prvega namestili na gasilskem domu PGD Polenšak, nabavili pa so ga s sredstvi, ki so jih zbrala tamkajšnja društva.

Dobro je vedeti in poznati delovanje defibrilatorja

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. Nameščena je v posebni ogrevani oz. hlajeni omarici. Defibrilator je prenosna naprava, kar pomeni, da ko nekdo potrebuje pomoč, tisti, ki pomaga, vzame napravo iz omarice in jo odnese na mesto, kjer bo nudil pomoč.

AED je varna in za uporabo preprosta naprava. Preko zvočnika uporabniku daje jasna navodila po posameznih korakih v slovenskem jeziku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. V primeru srčnega zastoja takoj začnemo s temeljnimi postopki oživljanja, če pa imamo na voljo tudi defibrilator, vklopimo napravo in se ravnamo po govornih navodilih.

Defibrilator je dostopen vsem, nameščen pa je na zgradbi gasilskega doma v Dornavi. Foto: arhiv MZ

Vabljeni na brezplačno predavanje

Da bi občanke in občane Občine Dornava čim bolje informirali in predstavili pomen defibrilatorja Krajevni odbor Rdečega križa Dornava v sredo, 5. februarja, ob 18. uri, v dvorani Večnamenskega centra v Dornavi prireja predavanje na temo prve pomoči in oživljanja v primeru zastoja srca. Poseben poudarek bo namenjen predstavitvi delovanja in uporabe defibrilatorja.

Foto: arhiv MZ