Danes praznujemo dan Evrope

9. maj praznujemo kot Dan Evrope v spomin na začetek nastajanja današnje Evropske unije.

V članicah EU bodo danes obeležili dan Evrope. Z dnevom Evrope se povezava spominja Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi za trajen mir med evropskimi narodi. Na ta dan leta 1950 je namreč takratni francoski zunanji minister Robert Schuman pozval evropske države, naj združijo svojo proizvodnjo premoga in jekla.
Dan Evrope

Ob 15. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo bo slovesno tudi na Ptuju

Slovenija sicer v teh dneh obeležuje tudi 15. obletnico pridružitve EU. Slovenija je vanjo vstopila 1. maja 2004. Dan Evrope po vsej uniji praznujejo s številnimi dogodki in prireditvami. Osrednja slovesnost na Ptuju bo v soboto, 11. maja.

V ptujskem »Evroparku« bodo v soboto slavnostno dvignili evropsko zastavo; foto: MO Ptuj

Na Ptuju bodo znova spoznavali države EU

Turistično društvo Ptuj in Mestna občina Ptuj prijeta slovesnost ob 15. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo s predstavitvijo projekta »Spoznavajmo države evropske unije«.

Slovesnost s predstavitvijo projekta bo v soboto, 11. maja, ob 9. uri, na Mestnem trgu pred ptujsko mestno hišo. Otroci vrtcev, učenci osnovnih in dijaki srednjih šol s Ptujskega bodo na stojnicah predstavili države članice EU in udejanjili bogat kulturni program, ki bo sledil letošnji temi projekta »Prepoznavna podjetja članic EU«.

Slavnostni govornik bo direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger. Spomin na vstop Slovenije v Evropsko unijo bodo v soboto ob 12.15 obeležili še z dvigom evropske zastave v »Evroparku«. Slovesni dvig zastave bosta opravila županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger.

Foto: MO Ptuj, zgodovinski portal