Danes pohod po Potrčevi in Murkovi poti

ptuj, drstelja, pohod, potrč, murko

Že osemnajstič na spominski novoletni pohod

Člani društva Zreli vedež v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj in Planinskim društvom Ptuj vabijo na tradicionalni že 18. pohod po Potrčevi in Murkovi poti. Po poti pisatelja Ivana Potrča in literarnega zgodovinarja, etnologa in slavista Matija Murka se bodo podali danes, 2. januarja, udeleženci pa se bodo ob 9. uri zbrali na dvorišču ptujske knjižnice, kjer bodo prisluhnili kratkemu kulturnemu programu in novoletnemu pozdravu, potem pa krenili na nekaj kilometrov dolgo pot.

Pohod bo trajal tri do štiri ure, startnine ne bo, zaželjeno pa se je primerno obleči in obuti. Foto: Slavica Pičerko Peklar

Začetek tradicionalnega pohoda bo potekal po označeni planinski poti do Potrčeve rojstne hiše na Štukih, torej po poti, po kateri je velikokokreat od doma, iz Štukov pešačil pisatelj Ivan Potrč.  Po kratkem postanku pri Potrčevi rojstni hiši bodo pot nadaljevali po Mestnem Vrhu do Drstelje, kjer bodo obiskali rojstno hišo Matija Murka. Zaključek pohoda bo pri Turizmu na vasi Lacko na Drstelji, kjer se bodo pohodniki lahko okrepčati in družiti s prijatelji. Pot ni zahtevna, sporočajo organizatorji, kakšne tri do štiri ure je hoda, za pot v zimskem času pa se je vendarle potrebno tudi primerno obleči in obuti.

Rojstna hiša pisatelja Ivana Potrča na Štukih. Foto: Zreli vedež

“Ptuj z okolico se počasi riše na literarni zemljevid Slovenije. S svojo udeležbo boste storili kaj dobrega za svoje počutje, obenem pa dokazali, da se zavedamo svojih korenin, ki jih moramo vedno bolj utrjevati, kajti v besedah se človek vedno izdaja, od kod je doma,« je dejala Viktorija Dabič, voditeljica Zrelega vedeža.
TM