Danes Marijino vnebovzetje – slovesni in zapovedan praznik

praznik, marijino_vnebovzetje, ptujska_gora, slovenja_vas, zavrč

Slovesno na Ptujski Gori, v Slovenji vasi in Zavrču

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno  in v preteklosti so ljudje na ta dan veliko romali. Katoliška in Pravoslavna Cerkev ta praznik obhajata na isti dan. Slovenski škofje bodo na praznični dan darovali maše.

Bazilika Marije zavetnice s plaščem na Ptujski Gori pa bo danes med najbolj obiskanimi romarskimi središči v Sloveniji. Ob 10. uri bo slovesno tudi v župniji Hajdina. Slovesna maša bo v podružnični cerkvi svete Marije Vnebovzete v Slovenji vasi, daroval pa jo bo prelat Vinko Vegelj ob somaševanju domačega župnika, naddekana Marijana Fesla. Žegnanje bo tudi v podružnični cerkvi Device Marije v Zavrču.

Slovesno mašo bo v Marijini cerkvi v Slovenji vasi vodil prelat Vinko Vegelj. Foto: TM

Na Ptujski Gori sinoči procesija z lučkami

Sinoči, na god sv. Maksimilijana Kolbeja, je bila v baziliki na Ptujski Gori molitvena ura, ob 20. uri pa je somaševanje vodil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl. Po maši je bila procesija z lučkami, opolnoči je bila polnočna maša in nato nočno bedenje do jutra. Danes, 15. avgusta pa bosta na Ptujski Gori zgodnji maši (ob 6.30 in 8. uri). Ob 10. uri bo somaševanje in posvetitev slovenskega naroda Mariji vodil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl, maše bodo še ob 12.30, 16. in 19. uri.

TM, Vir: katoliska-cerkev.si