Danes Marijino vnebovzetje – slovesni in zapovedan praznik

V katoliški cerkvi danes obeležujejo največji Marijin praznik, to je praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren. Tako kot v veliko drugih državah je tudi v Sloveniji veliki šmaren dela prost dan, na katerega verniki množično romajo v Marijina svetišča.

Praznično bo danes tudi v podružnični cerkvi svete Marije Vnebovzete v Slovenji vasi, v župniji Hajidna; foto: TM
V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno in v preteklosti so ljudje na ta dan veliko romali. Slovenski škofje bodo na praznični dan darovali maše.

Bazilika Marije zavetnice s plaščem na Ptujski Gori bo danes med najbolj obiskanimi romarskimi svetišči v Sloveniji. Ob 10. uri bo slovesno tudi v župniji Hajdina. Slovesna maša bo v podružnični cerkvi svete Marije Vnebovzete v Slovenji vasi, daroval pa jo bo prelat Vinko Vegelj ob somaševanju domačega župnika, naddekana Marijana Fesla. Žegnanje bo tudi v podružnični cerkvi Device Marije v Zavrču, kjer te dni praznujejo tudi občinski praznik.

Foto: TM

Ptujski Gori slovesno že sinoči s procesijo lučk

Sinoči, na god sv. Maksimilijana Kolbeja in na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, je bila v Nadškofiji Maribor v baziliki Marije – Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori molitvena ura, ob 20. uri pa je bilo slovesno somaševanje, pete litanije in procesija z lučkami. Slovesnost je vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Opolnoči je bila na Ptujski Gori polnočna maša in nato molitveno bdenje do jutra.

V baziliki Marije zavetnice s plaščem na Ptujski Gori bo slovesno mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Foto: rkc.si

Danes, na praznični dan bo ob 9. uri na Ptujski Gori molitvena ura, ob 10. uri bo nadškof Cvikl vodil slovesno somaševanje in obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji.

Foto: TM, rkc.si