Danes je Svetovni dan otrok

Ob današnjem svetovnem dnevu otrok in ob 29. obletnici sprejema Konvencije o otrokovih pravicah, bodo otroci z vsega sveta opozorili nase in prevzeli vodilne vloge na različnih področjih.

Gre za globalno pobudo UNICEF-a, ki daje priložnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Tej pobudi se priključuje tudi Mestna občina Ptuj, ki bo v ta namen mestne ulice obarvala modro, v ptujskih šolah pa bodo učenci prevzeli vloge učiteljev in ravnateljev.

Letošnji Svetovni dan otrok bo po vsem svetu, tudi v Sloveniji, potekal v znamenju UNICEF-ove modre oziroma pod sloganom #GoBlue za vsakega otroka. Predstavlja preprost, vizualen način, ki povezuje vse izjemne aktivnosti za otroke od otrok, ki se dogajajo po vsem svetu.
V Sloveniji bodo otroci za en dan prevzeli vodilne vloge v gospodarstvu, medijih, šolah in vrtcih. UNICEF-ov svetovni dan otrok, ki bo letos modro obarvan, podpirajo tudi številni svetovni in slovenski zvezdniki. Otroke bo tudi letos podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Tudi v ptujski mestni hiši bodo danes v modrem

Tudi v Mestni občini Ptuj bomo v znak podpore otrokom in za uresničevanje njihovih pravic že danes mestne ulice obarvali modro. Ptujski župan Miran Senčar ter zaposleni na občinski upravi bodo prav tako podprli otroke sveta pod sloganom »Postanite modri za vsakega otroka« #GoBlue, tako da se bodo danes, ob svetovnem dnevu otrok, oblekli v modro, ali si nadeli modre modne dodatke, ali izkazali podporo z najljubšim modrim predmetom.

Ptujska mini županja Zala Vučak danes v Bruslju

V Mestni občini Ptuj so se pobudi pridružile tudi šole, ki bodo na ta dan dobile »nove« ravnatelje in učitelje. Ob tej priložnosti bodo lahko otroci opozorili, kaj in kako bi lahko v svoji šoli izboljšali ali spremenili. Modra barva bo 20. novembra skupni imenovalec UNICEF-ovega svetovnega dneva otrok. Šole se bodo z različnimi aktivnostmi pridružile vizualni aktivaciji #GoBlue za vsakega otroka.Aktualna mini županja Mestne občine Ptuj, Zala Vučak, ki je maja 2018 postala tudi junior ambasadorka, bo ob praznovanju 20. novembra zastopala Slovenijo v Evropskem parlamentu v Bruslju. Zala bo skupaj z vrstniki iz Evrope v Bruslju danes prevzela Evropski parlament.
Foto: splet