Današnji obisk Vlade RS v Podravju – kaj nam prinaša?

Predstavniki vlade na Ptujskem gradu

Vlada Republike Slovenije je danes na obisku v Podravski regiji. Najprej so se sestali na delovnem posvetu, ki se je pričel ob 9.30 na ptujskem gradu, sledili so ločeni programi predsednika vlade ter ministric in ministrov.

 

V proračunu za letos je vlada za investicije v Podravju zagotovila skoraj dve milijardi evrov. 4,4 milijone je namenjenih celoviti energijski prenovi Šolskega centra Ptuj, ki bo zmanjšala obratovalne stroške in izboljšala bivalne razmere. Prenova se bo začela konec leta 2021 in bo končana do konca leta 2022. 5,2 milijona evrov je namenjenih izgradnji obvoznice Kidričevo. Ministrstvo za zdravje pa bo za izvedbo projekta Urgentni center Ptuj zagotovilo sredstva v višini 4.412.400,00 EUR.

Ob robu vladnega obiska v Podravju so našli rešitev glede obrambe pred točo z letalom.
Že danes bi letalo lahko poletelo nad SV del Slovenije in izvajalo dejavnost zaščite pred točo. Izpostavljajo, da čeprav ni popolne garancije, je pomembno, da vsaj poskusimo preprečiti morebitno škodo v kmetijstvu.

V okviru obiska so se predsednik vlade in ministri ter ministrice srečali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji. Predsednik vlade, Janez Janša se je tekom dneva srečal z županom Občine Ormož, mag. Danijelom Vrbnjakom. Obiskal je tudi podjetje Skylabs d.o.o. iz Maribora. Sledil je obisk Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI).

Minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek je v naši okolici obiskali tudi Dvorec Dornava, Grad Borl, podjetje Highfly iz Ormoža in se udeležil posveta z predstavniki občin in podjetij na temo Programa razvojnih spodbud za obmejna problemska območja 2021- 2024, v Središču ob Dravi. Minister mag. Matej Tonin se je mudil med člani PGD Ptuj, v podjetju Svit-Zolar iz Ptujske Gore. Minister Aleš Hojs se je mudil v Podlehniku, z župani obmejnih občin. Državna sekretarka na Ministrstvu za finance, mag. Kristina Šteblaj je obiskala Finančni urad RS Ptuj, obiskala podjetje Petrovič d.o.o. iz Kidričevega, kateremu je sledilo delovno kosilo z županom občine Kidričevo, Antonom Leskovarjem. Minister za pravosodje, Marjan Dikaučič je obiskal Okrožno sodišče in Okrajno sodišče na Ptuju in Državno odvetništvo RS na Ptuju. Minister za javno upravo, Boštjan Koritnik se je na Ptuju srečal z načelniki upravnih enot Podravja, čemur je sledila izjava za javnost. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj je obiskal Inšpektorat za delo Ptuj. Minister za zdravje, Janez Poklukar pa je obiskal Splošno bolnišnico Ptuj. Dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport je obiskala enoto Podgorci, Vrtca Ormož in se srečala z županom Občine Ormož g. Danijelom Vrbnjakom, ravnateljico Gimnazije Ormož ga. Klavdijo Zorjan Škorjanec in direktorico Ljudske univerze Ormož ga. Viki Ivanuša. Minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec se je srečal z županom občine Lenart in Ruše. Dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo si je ogledal grad Vurberg in grad Borl. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek je obiskal Perutnino Ptuj. Minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak je opravil ogled protipoplavnih ukrepov na Dravinji v Občini Majšperk in krajši pogovor o možnosti izgradnje individualnih čistilnih naprav. Ministrica dr. Helena Jaklitsch iz Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je obiskala občino Lenart.

V naši neposredni okolici so se mudili tudi zunanji minister dr. Anže Logar in minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Zvonko Černač.

Regijski obisk se bo zaključil na javni tribuni o razvoju in perspektivah Podravske regije. Javna tribuna se bo pričela ob 19. uri in bo potekala v avditoriju Generala Maistra v Kadetnici (Center vojaških šol) v Mariboru (Engelsova 15).

Že včeraj se je predsednik vlade Janez Janša udeležil srečanja podravskih regijskih koordinacij Slovenske demokratske stranke, ki je potekalo v občini Videm. Pridružili so se mu minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar; minister za finance mag. Andrej Šircelj; minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvonko Černač; minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Predstavnikom vlade so se pridružili tudi poslanci SDS Suzana Lep Šimenko, mag. Dejan Kaloh, mag. Karmen Furman, Franc Breznik, Jožef Lenart in generalni sekretar SDS mag. Borut Dolanc; ter državni svetniki Rajko Fajt, Branko Šumenjak, Željko Vogrin in Milan Ozimič. Posebno pozornost so namenili občinskim prostorskim načrtom, cestni infrastrukturi, ki je v lasti občin, kanalizaciji ter malim čistilnim napravam. Župani občin Branko Marinič (Občina Videm), Anton Leskovar (Občina Kidričevo), mag. Danijel Vrbnjak (Občina Ormož), mag. Stanislav Glažar (Občina Hajdina), Jurij Borko (Občina Središče ob Dravi), Marko Rakovnik (Občina Lovrenc na Pohorju) in dr. Vlasta Krmelj (Občina Selnica ob Dravi) so pohvalili delo vlade, ki je zvišala povprečnine in tako občinam omogočila še boljši lokalni razvoj.

Posvetili so se tudi temam, s področja kmetijstva in varovanja narave, kjer so izpostavili skrb za stanje vodotokov, obrambo pred točo, sklad kmetijskih zemljišč in težave s komunalnim blatom. Osrednja točka je bil pogovor o nujno potrebnem Urgentnem centru Ptuj, ki bi razbremenil ostale zdravstvene ustanove, hkrati pa postal osrednja točka, ki bi zagotavljala hitro in kakovostno zdravstveno oskrbo v Ptujski regiji.

 

Vir: sds.si in gov.si