Današnji dan v znamenju cvetne nedelje

Izteka se cvetna nedelja, ko so tudi po cerkvah v Spodnjem Podravju potekali blagoslovi oljčnih vejic in drugega zelenja, ki so ga verniki povezali v presmece - simbol rodovitnosti in življenja.

Za kristjane se s cvetno nedeljo začenjajo priprave na veliko noč, največji praznik v krščanstvu. Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga po zapisih iz Svetega pisma ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.

Katoličani zato po stari krščanski navadi, ki sega v 7. stoletje, teden pred veliko nočjo k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje. Pri slovesnostih v cerkvah so danes prebirali tudi svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih posamično in bolj poglobljeno spominjajo na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto.

Na Hajdini včeraj izdelali okrog 300 presmecev

Turistično društvo Mitra Hajdina pa je dan pred cvetno nedeljo zdaj že tradicionalno pripravilo delavnico izdelovanja presmecev.

Priprave na praznik; foto: TM

Člani društva so sami poskrbeli za zelenje in cvetje iz domačega okolja, pri izdelovanju pisanih presmecev pa je včeraj pomagalo veliko pridnih rok.

V hajdinski delavnici izdelovanja presmecev; foto: TM

V sredino presmeca so Hajdinčani dali še vinsko rozgo, kar je tudi posebnost hajdinskega presmeca. Člani hajdinskega TD so presmece danes ponudili pred župnijsko cerkvijo sv. Martina na Hajdini in pred podružnično cerkvijo v Slovenji vasi.

Foto: TM