Dan za spremembe – povezujemo skupnost tudi na Ptujskem in Ormoškem

V soboto, 7. aprila se bo odvil že 9. Dan za spremembe. Velika vseslovenska prostovoljska akcija v organizaciji Slovenske filantropije ponovno povezuje številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom povezovanja skupnosti.

Na Ptuju bodo tokrat združili moči Osnovna šola Ljudski vrt s podružnično šolo Grajena, Društvo za šport invalidov MOST Ptuj in Center interesnih dejavnosti Ptuj. V dopoldanskem času bo na OŠ Ljudski vrt in podružnični šoli Grajena za učence potekala predstavitev različnih športov invalidov.

Namen akcije je informiranje in ozaveščanje mladih o različnih športih, s katerimi se ukvarjajo športniki invalidi. Ob tem bo potekala tudi akcija zbiranja sredstev za zagotovitev 24 ur dostopnega AED aparata v naselju Grajena v sodelovanju z Manager klubom Ptuj. V sodelovanju z Rdečim križem Ptuj in PGD Grajena pa želimo mladim in drugim zainteresiranim predstaviti delovanje in pomen AED aparata za reševanje življenj.

Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI!

Slovenska filantropija kot glavni organizator Dneva za spremembe je v preteklosti akcije že obarvala medgeneracijsko, spreminjali smo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov smo pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje, solidarnost ter sodelovanje.
S sloganom akcije Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI! že vsa leta nagovarjajo posameznika. V soboto se lahko pridruži vsak in se preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Na spletni povezavi http://www.filantropija.org/akcije-dan-za-spremembe preverite, kje potekajo akcije v vaši regiji, kaj se bo dogajalo, kdo vse sodeluje in poiščite kontakte organizatorjev.

V akciji prostovoljstva sodeluje 78 slovenskih krajev

Prostovoljske akcije, katerih rdeča nit je povezovanje skupnosti, bodo potekale v 78 krajih, med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki, sodelovala bodo tudi podjetja. Prijavljenih je 139 akcij, v okviru nekaterih se je povezalo tudi več kot 32 organizacij. Po vsej državi bo na ta dan aktivnih več kot 550 organizacij in več kot 12000 prostovoljcev.
Prijavljenih je 40 čistilnih akcij, 33 akcij urejanja javnih prostorov, 16 zbiralnih akcij, 63 akcij druženja (predvsem medgeneracijskega sodelovanja), 10 medsosedskih akcij, 20 prireditev in 27 drugih akcij.
Sodelujoči kraji (78): Ajdovščina, Boštanj, Bovec, Brezno, Brežice, Celje, Cerknica, Črna na Koroškem, Črnomelj, Črešnovci, Dolenjske Toplice, Gornja Radgona, Grgarske Ravne, Hotedršica, Hrastnik, Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Jarenina, Jedinščica, Jesenice, Kamnik, Kobarid, Kočevje, Koper, Kranj, Kuzma, Laško, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Maribor, Medvode, Metlika, Miren, Murska Sobota, Nova Gorica, Ormož, Otočec, Podhosta, Piran, Polhov Gradec, Portorož, Postojna, Prevalje, Prevorje, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Rakičan, Ravne na Koroškem, Rečica ob Savinji, Ruše, Selnica ob Dravi, Senovo, Sevnica, Sežana, Slovenske Konjice, Spodnji Duplek, Srednja Bistrica, Šafarsko, Šempeter pri Gorici, Šempeter v Savinjski dolini, Šenčur, Šentjur, Šmartno pri Litiji, Štanjel, Trbovlje, Tržič, Tržišče, Unec, Vipava, Vodice, Zagorje ob Savi, Zatlomin, Zbilje in Žalec.

Vir: CID Ptuj, Slovenska filantropija