Dan za postavljanje majskih dreves

praznik dela, mlaj, kres, Ptuj, Hajdina

Na predvečer praznika dela bodo zagoreli tudi kresovi

 

Nocoj bodo zagoreli tudi kresovi. Foto: TM

Marsikje po Sloveniji bo že danes nadvse praznično, saj bodo po mestih in vaseh postavljali majska drevesa, ki jih še zmeraj dojemamo predvsem kot simbol svobode in delavskih pravic.

Že od nekdaj je navada po vseh slovenskih pokrajinah, da fantje na začetku meseca maja sredi vasi postavijo mlaje, visoke smreke ali jelke z obeljenim deblom in zelenim vrhom. Ponekod vrhove še lepo okrasijo.

Mestna občina Ptuj osrednjo ptujsko prireditev ob prazniku dela s kresovanjem na Panorami pripravlja danes in jutri. Danes, 30. aprila, ob 16. uri bodo na Panorami postavili majsko drevo. Osrednja proslava ob 1. maju bo v ponedeljek ob 20. uri, ko bo tudi prižig kresa.
Pripravili so še vrsto zanimivi športnih in zabavnih dogodkov. 1. maja zjutraj se odo Ptujčani prebujali z budnico Pihalnega orkestra Ptuj, ob 7. uri se bodo pohodniki odpravili po obronkih Slovenskih goric, ob 10. uri bo start kolesarjenja in spust čolnov po stari strugi reke Drave. Zabava se bo na Panorami nadaljevala tudi 1. maja popoldne.

DANES IN JUTRI PRAZNIČNO TUDI V OBČINI HAJDINA

Draženci

Vaški odbor Draženci vabi na druženje vaščanov ob postavitvi majskega drevesa v nedeljo 30. aprila, ob 15. uri. V ponedeljek 1. maja vsa vaška društva v sodelovanju z VO Draženci vabijo na tradicionalno druženje vaščanov v Draženski jami, s pričetkom ob 15. uri.

Gerečja vas

VO Gerečja vas vabi na postavitev majskega drevesa, ki bo v nedeljo, 30. aprila 2017, ob 17. uri, v Gerečji vasi pri »vagi«.

Hajdoše

VO Hajdoše vabi postavitev majskega drevesa v nedeljo, 30. aprila, ob 17. uri, pri gasilskem domu v Hajdošah.

Skorba

VO Skorba, orači z društvi in sekcijami na vasi vabijo na postavitev majskega drevesa in kresovanje z družabnim srečanjem, ki bo v nedeljo 30. aprila, ob 17. uri. Druženje se bo nadaljevalo ob vaškem ribniku, kjer bodo prižgali tudi kres.

Slovenja vas

VO Slovenja vas z društvi na vasi vabi na postavitev majskega drevesa, ki bo v nedeljo, 30. aprila, ob 17. uri, pri gasilskem domu Slovenja vas.

TM, foto: TM