Dan številke za klic v sili 112

11. februar je mednarodni dan enotne evropske številke 112. V Regijskim centru za obveščanje Ptuj so v letu na število 112 prejeli več kot 34000 klicev.

Foto: URSZR
Ni naključje, da je prav 11. februar izbran za mednarodni dan številke za klic v sili. Zapišite datum 11.2., zbrišite ločilo in dobili boste 112; številke si res ni težko zapomniti, Otroci pa si jo najlažje zapomnijo, če jih pokažete obraz: en nos, ena usta in dve očesi. Za vse je pomembno, da jo dobro vtisnemo v spomin, da se je bomo, bolj ali manj pretreseni ob različnih nesrečah, lažje spomnili, na svoji spletni strani sporoča URSZR.

Poleg nacionalnih telefonskih številk za klice v sili je leta 1991 ministrski Svet EU uvedel vseevropsko telefonsko številko 112. Poznavanje te številke je za državljane EU zelo pomembno, saj jo lahko v primeru nesreče uporabijo v vseh 27 državah EU. Danes je na telefonsko številko 112 mogoče klicati v vseh državah članicah zveze in v večini drugih evropskih držav, tudi na Hrvaškem, Makedoniji, Kosovu in posameznih območjih Rusije. Slovenija je kot druga država v Evropi številko 112 uvedla že leta 1997.

Na telefonsko številko 112 lahko kličete iz vseh članic Evropske unije

V Sloveniji imamo za klic v sili številki 112, s katero prikličete vse reševalne službe in policijo. V uporabi pa je tudi številka 113, s katero lahko pokličete policijo neposredno.

Z direktivo je predpisano, da mora biti ljudem na tej številki dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije. Žal pa še vedno skoraj polovica državljanov Evropske Unije te številke ne pozna.

V direktivi je tudi predpisano, da je potrebno zagotoviti prikaz lokacije klicatelja, kar je v nujnih primerih lahko življenjskega pomena. Z novo tehnologijo so nekatere države članice omogočile uporabo te storitve tudi za ljudi s posebnimi potrebami. Tako lahko  v Sloveniji tudi gluhe in naglušne osebe preko sistema WAP na številko 112 pošljejo besedilno sporočilo.

Romana Tomc: »Zahvala vsem, ki skrbijo za uspešno delovanje celotnega sistema«

Evropska poslanka Romana Tomc opozarja tudi na načelo 5K: »V primeru klica v sili ne pozabimo na to, da moramo osebi na drugi strani sporočiti kdo kliče, kje se je zgodila nesreča, kaj se je zgodilo, komu se je zgodilo in koliko je ponesrečenih. Ker pa življenja ne rešuje le enotna številka, se želim ob današnjem dnevu zahvaliti tudi vsem operaterjem, ki klice v sili sprejemajo, reševalcem, gasilcem in policistom, ki ponesrečene rešujejo ter vsem tistim, ki skrbijo za uspešno delovanje celotnega sistema.«

Vir: URSZR