Dan odprtih vrat laboratorija ptujske bolnišnice

2. oktobra v Sloveniji obeležujemo dan klinične kemije in laboratorijske medicine. Obeležili ga bodo tudi na Ptuju v laboratoriju Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča. Odvzemi krvi bodo brezplačni.

Dan odprtih vrat laboratorija; foto: arhiv SB Ptuj
Laboratorij v ptujski bolnišnici svoja vrata odpira med 8. in 14. uro vsem, ki bi se želeli testirati. Testirali bodo glukozo, holesterol in urin. Odvzemi krvi bodo brezplačni, morajo pa pacienti v laboratorij priti tešči. Lani se je na povabilo na odvzem krvi odzvalo preko 100 pacientov.

Oddelek za laboratorijsko diagnostiko je organiziran kot samostojna enota Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj in v njem izvajajo številne preiskav v različnih bioloških materialih. Posebna skrb je namenjena nenehnemu preverjanju kakovosti rezultatov laboratorijskih preiskav. Na oddelku letno opravijo približno 1.000.000 preiskav, kar je za velikost oddelka in število zaposlenih dokaj visoka številka.

Foto: arhiv SB Ptuj

Oddelek za laboratorijsko diagnostiko vodi predstojnica Mojca Završnik. V laboratoriju izvajajo številne preiskave za potrebe ptujske bolnišnice in za potrebe zunanjih naročnikov (ZD Ptuj, ZD Ormož, Psihiatrična bolnišnica Ormož, zasebne splošne in specialistične ambulante).

Posebna skrb je namenjena nenehnemu preverjanju kakovosti rezultatov laboratorijskih preiskav. Zato uporabljajo notranjo in zunanjo kontrolo kakovosti za zagotavljanje kakovosti dela. Splošni trend na Oddelku za laboratorijsko diagnostiko je usmerjenost v dvig kakovosti na čim višji nivo, saj le-ta zagotavlja trajni razvoj stroke.

Foto: arhiv SB Ptuj, Bronja Habjanič