Dan druženja in gibanja vseh generacij na OŠ Hajdina

oš hajdina, sport špas, dan druženja, ihelp, cpp

Šport špas že desetič

Na OŠ Hajdina so današnji sobotni dopoldan posvetili gibanju in druženju vseh generacij, vse skupaj pa povezali v vseslovensko prireditev, ki poteka pod okriljem organizacije Šport špas.

Na Hajdini so danes združili različne vsebine; od zdravja, gibanja, do okoljevarstva in humanosti, preko 300 malih in velikih pohodnikov pa se je v družbi hajdinskih planincev podalo na krajši pohod po občini.

PREDSTAVILI PROJEKT iHELP, DEFRIBRILATOR IN POSTOPKE OŽIVLJANJA

Andraž Ogorevc, iHelp, je predstavil AED in temeljne postopke oživljanja.

Že zjutraj je zbrane pred šolo nagovorila ravnateljica OŠ Hajdina Vesna Mesarič Lorber, za pripravo dogodka in za spodbujanje gibanja jim je šoli in vrtcu čestital hajdinski župan mag. Stanislav Glažar. Še pred pohodom so za ogrevanje poskrbeli člani Šole zdravje, posebej zanimiv pa je bil prikaz temeljnih postopkov oživljanja in defibrilatorja (AED, za kar poskrbel podjetnik, izkušeni reševalec Andraž Ogorevc, preko projekta iHELP.

Delavnico je podarilo Cestno podjetje Ptuj, ki je v sklopu promocije zdravja v družbi pristopilo k aktivnostim za pridobitev certifikata »Srcu prijazno podjetje«. To srčnost pa želijo širiti tudi naokoli in na OŠ Hajdina je bila prva od delavnic ter načrtovanih promocij. V okviru več načrtovanih aktivnosti so v CPP nabavili defibrilator, ki je nameščen na sedežu družbe in je namenjen širši okolici.

Šola zdravja je poskrbela za jutranje ogrevanje.

DO OSREDNJEGA OBČINSKEGA TRGA

Utrinek s pohoda …

Po vseh predstavitvah in ogrevanju pa so se pohodniki podali na pot do središča občine, kjer so imeli krajši postanek, TD Mitra Hajdina  pa je ob priložnosti v občinskem razstavišču odprlo še razstavo starih kmečkih orodij in pripomočkov. Ob povratku na šolsko dvorišče so si udeleženci lahko izmerili krvni tlak in krvni sladkor, za kar je poskrbela Specialistična, internistična in diabetološka ambulanta Marte Simonič z Zg. Hajdine, z domačimi dobrotami so postregle gospodinje iz Gerečje vasi, Hajdoš in Dražencev, pa tudi čebelarji ČD Turnišče, malico za vse pohodnike pa so pripravili tudi v šolski kuhinji. Kljub nekaj dežnim kapljam je 10. dan druženja in gibanja vseh generacij dobro uspel, nova zgodba druženja pa bo spet prihodnje leto maja na OŠ Hajdina.

Pohodniki so lahko preverili krvi tlak in sladkor v krvi.

Tekst in foto: TM