Cvetna nedelja

V Katoliški cerkvi 25. marca obhajajo 6. nedeljo v postnem času ali cvetno nedeljo. S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je največji krščanski praznik.

Presmec
Presmec

Cvetna nedelja (tudi cvetnica) je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje, kar je razširjeno po vsej Evropi že od 9. stoletja.

Svoj presmec si lahko danes izberete tudi pred cerkvijo na Hajdini
Prizadevni člani Turističnega društva Mitra Hajdina so dan pred cvetno nedeljo stopili skupaj in izdelali lepo število presmecev. Te bodo na stojnici pred cerkvijo sv. Martina na Hajdini ponudili pred rano in pozno sveto mašo.

Člani TD Mitra Hajdina so izdelovali presmece. Foto: Zlatko Kondrič

Posebnost maše na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesejo v cerkev. Zelenje (oljčne vejice in različne vrste butar) verniki zbirajo in povezujejo po posebnih krajevnih navadah ter blagoslovljenega odnesejo domov.

Tudi letos so hajdinski presmeci vernikom na voljo pred Martinovo cerkvijo na Hajdini, za kar je poskrbelo TD Mitra Hajdina. Foto: TM

Foto: TM, Silvestra Brodnjak, Zlatko Kondrič