ČvekiFON – dobrodošel projekt za starejše

Foto: Facebook

 

Osamljenost in socialna izolacija starejših je bila že v času pred epidemijo velik problem med starejšimi. Po nekaterih raziskavah bi naj bila ravno osamljenost dejavnik tveganja za številne, tudi kronične in smrtne bolezni.

V času epidemije so starejši zaradi potrebne socialne distance še bolj na udaru. Ker so ravno starejši najbolj ranljiva skupina, jih namreč ni priporočljivo obiskovati, odsvetuje se jim obiskovanje trgovin, vsa javna druženja pa so onemogočena. Številni žal še vedno niso toliko vešči socialnih spletnih omrežij ali pa nimajo interneta, ki nekaterim starejšim v tem čas krajša čas in pomembno vpliva na občutek socialne vključenosti.

V organizaciji Simbioze in Humanitarčka je ravnokar zaživel projekt ČvekiFON. Gre za preprost koncept, kjer lahko starejši brezplačno pokličejo na 080 38 07 in sistem jih poveže s sogovornikom iz Slovenije, ki je prav tako poklical v želji po pogovoru. Sistem zagotavlja anonimnost, saj je telefonska številka skrita. Projekt deluje vse dni v tednu 8.00 – 20.00. Prepričani smo, da se bodo poreko projekta spletla nova prijateljstva.

ČvekiFON je prvi in edini, brezplačni klepetalnik za starejše na 080 38 07.

Projekt so podprli A1 Slovenija. K projektu so se pridružili tudi ostali operaterji- Telekom Slovenije, T-2, Telemach, Novatel, Softnet in Detel. Projekt pa je podprlo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je projekt prepoznalo kot projekt nacionalnega pomena.

MR