Četrtič sprehod s psi ob Dravi za dober namen

Konec minulega tedna so se družili ljubitelji psov na četrtem dobrodelnem Sprehodu s psi ob Dravi. Zbrano simbolno prijavnino so namenili Društvu proti mučenju živali Ptuj in Društvu Grajske tačke Ptuj.

Foto: Rado Škrjanec
Člani ptujskega društva Kastali so dogodek izpeljali v sodelovanju z društvom Grajske tačke Ptuj. Sprehoda se je udeležilo blizu 50 ljubiteljev psov s svojimi kosmatinci. Na sprehodu so zbrali 303 evre, dobrodelni gesti pa so se z donacijo pridružila tudi nekatera ptujska in okoliška podjetja.

»Pred štirimi leti smo se pridružili Drava festivalu, ki je pod okrilje vzel številne dogodke v mestih ob Dravi. Veliko lastnikov psov, s katerimi se srečujemo na sprehodih po Ptuju, je dalo pobudo, da bi se več družili. Na Ptuju imamo lastniki psov kar nekaj priljubljenih sprehajalnih poti, med drugim ob reki Dravi in po Panorami. Tako je nastala ideja o organiziranem sprehodu, ki smo mu dodali še dobrodelno noto« je povedala Mateja Tomašič, članica Društva Kastali, sicer mednarodna sodnica za ocenjevanje zunanjosti psov in vzrediteljica.

Blizu 50 sprehajalcev se je v sončnem nedeljskem dopoldnevu s kužki zbralo pri Muzejski hiši na Raičevi 11, v kateri je ptujska grajska tiskarna. Vpisali so se na seznam sodelujočih in prejeli praktična darilca za svoje štirinožce.  Nato so se podali na sprehod dolg 4,5 km. Pot jih je vodila po Panorami, nadaljevali pa so mimo Dominikanskega samostana in Sončnega parka proti Mestnemu parku, kjer so z vodo oskrbeli žejne štirinožce.

Nato so se sprehodili skozi staro mestno jedro in se povzpeli na Ptujski grad, od tam pa do Muzejske hiše, kjer so prijetno zaključili četrti dobrodelni Sprehod s psi ob Dravi. Sprehoda se je s svojim kužkom tudi letos udeležila županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ob njej pa tudi Kristina Pšajd, predsednica Društva proti mučenju živali Ptuj in Mirko Vamberger, predsednik društva Grajske tačke Ptuj.

Blizu 50 sprehajalcev se je v sončnem nedeljskem dopoldnevu podalo na sprehod; foto: Rado Škrjanec

Pomagajo zavrženim in zapuščenim živalim

Žal nimajo vsi kužki in muce te sreče, da bi imeli svoj dom, ljubeče skrbnike in vsak dan zagotovljen obrok hrane. Člani obeh društev pomagajo zavrženim ali zapuščenim živalim, da si opomorejo in jim poskušajo najti nov topel dom in skrbne lastnike. Z zbranim denarjem bodo vsaj nekaterim najdenim kužkom in mucam zagotovili ustrezno veterinarsko oskrbo ter zdrav in hranilen obrok.

Društvo za reševanje prostoživečih in zavrženih živali Grajske tačke Ptuj je prostovoljno, samostojno, nepridobitno in nestrankarsko združenje fizičnih oseb, ki z ljubiteljskim delom delujejo na področju nudenja pomoči prostoživečim in zavrženim živalim, to je zaščite njihovega življenja, zdravja in dobrega počutja, ali so  kako drugače pri svojem delu povezani s tem področjem. Namen društva je, pomagati vsem prostoživečim, zavrženim  malim živalim ter osveščati javnost o pomenu odgovornega in humanega odnosa človeka do živali.

Ljubitelji psov na četrtem dobrodelnem sprehodu s psi za dober namen; foto: Rado Škrjanec

»Ko je treba živalim pomagati, naredimo, kar znamo,« pravi Kristina Pšajd

V letu 2018 so člani Društva proti mučenju živali Ptuj pomagali 75 psom (izgubljenim najti pot domov in zapuščenim nov dom) in 96 mucam. Obravnavali so še 2 ježka, kopensko želvo, mlado sovo, poškodovano štorkljo in 2 kozi. Skupaj v sodelovanju z Veterinarsko bolnico Ptuj so izvedli akcijo sterilizacije in kastracije s 40% popustom. Skupaj je bilo sterilizirani in kastriranih 167 živali. Od tega 104 muce, 11 psičk, 44 muckov in 8 psov.

»Ko je treba živalim pomagati, naredimo, kar znamo. Ob tem apeliramo na lastnike, da poskrbijo za sterilizacije in kastracije, in cepljenje proti kužnim boleznim. Žal moram opozoriti tudi na pasjo parvavirozo, to je pasja kuga, ki je prišla v Slovenijo z okuženimi psi iz sosednjih držav, ki jih pretihotapijo preko meje in tukaj odvržejo. Pri nas je kuga s precepljenostjo že nekaj let iztrebljena. Zato ponovno apeliram na vse lastnike psov, da bodo pozorni, kje dobijo kakšnega mladička in da ga takoj tudi cepijo proti kužnim boleznim,« opozarja Kristina Pšajd, predsednica Društva proti mučenju živali Ptuj.

Vir: Društvo Kastali

Foto: Rado Škrjanec