Zadrževanje v vinskih kleteh je lahko nevarno! Foto: Pixabay

Prostore, v katerih nastaja mošt ali v njih kuhate sokove, je treba zračiti

Pri vrenju mošta nastaja ogljikov dioksid

Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida (CO2), ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh takrat smrtno nevarno!

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo (najmanj 10 minut, odvisno od velikosti prostora), tako da naredimo prepih.

Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid (CO2) plin brez barve in brez vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Ob morebitni zastrupitvi je treba osebi čim prej pomagati iz prostora

Če pride do zastrupitve s CO2, je treba osebi, ki je bila zastrupljena, čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in s tem omogočimo dostop kisika v prostor, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru. Takoj je treba tudi poklicati zdravniško pomoč, ki bo zastrupljeni osebi nudila ustrezno oskrbo.

Vir: policija.si

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR