Buče in bučke iz vasi Sela

Ob odprtju razstave buč v kulturni dvorani na Selih v občini Videm minulo soboto je marsikateri obiskovalec ostal brez besed. Članice Aktiva žena Sela, ki deluje v okviru tamkajšnjega kulturnega društva, so pripravile enkratno, domiselno in zelo bogato razstavo buč ter pokušino jedi iz buč.

Buče so v zadnjih letih postale kulinarična posebnost in so prerasle sloves, da so le hrana za živali. Vsaj tako je do nedavnega veljalo na podeželju in v Aktivu žena Sela so članice to želele spremeniti. Na pobudo Milene Sitar so se odločili, da pobliže spoznajo pisani svet buč in bučk.
Buče, bučke iz naše vasi je bil naslov razstave članic Aktiva žena Sela

Po nekaj letih so se selske žene znova odločile, da pripravijo razstavo in jo posvetijo bučam, ki so v teh koncih zelo razširjene in priljubljene, pa tudi zato, ker je v letošnjem letu v kraju pričela delovati zasebna oljarna. Odločitev je bila sodeč po številu obiskovalcev na odprtju razstave in ogledu v dveh dneh prava.

Na razstavi so svoje izdelke pokazali tudi učenci OŠ Sela

Najprej v lončke, nato na njivo in na koncu na razstavo

Njivo, na katero so posadile uče, jim je prijazno odstopila predsednica aktiva Tilika Vidovič. Najprej so buče posejale v lončke in jih kasneje presadile na njivo, nekaj pa so jih v maju posadile kar na njivo, ko je minila nevarnost slane. Bučam so pripravile oporo in jih dvakrat temeljito okopale. Padavin je bilo dovolj, zato zalivanje ni bilo potrebno, članice aktiva pa so skrbno odstranjevale plevel in polže. Buče so zastrle z zastirko iz pokošene trave in v začetku avgusta so se pojavili že prvi plodovi.

Iz buč so nastale okusne jedi

Iz buč so nastale okusne jedi

Nato so sledile delavnice, na katerih so pripravile jedi iz buč in se naučile kako se pripravijo presne bučke, solate iz bučk, kompoti, pite, rulade, marmelade, juhe in celo torta iz buč. Ob zaključku projekta so se preizkusile še v izrezovanju buč in na tečaj artistike izrezovanja iz buč povabile Zdravka Lončarica iz Selnice ob Dravi. Na tečaju so se Selankam pridružile še članice iz sosednjih društev Lancova vas in Dolena.

Na Selih so pripravili tudi delavnico izrezovanja buč; foto: Romana Pukšič

Vse te čudovite izdelke, buče najrazličnejših sort, velikosti in barv, domiselne aranžmaje iz buč in bučk ter okusne jedi iz buč so ustvarjalne članice Aktiva žena Sela predstavile minulo soboto, 9. septembra na veliki razstavi, ki je bila odprta še v nedeljo.

Obiskovalci so bili navdušeni

Otvoritev razstave so s pesmijo pospremile ljudske pevke KD Sela in učenci podružnične šole Sela, zbrane pred razstavnim prostorom pa sta uvodoma nagovorila Tilika Vidovič, predsednica aktiva žena in Stanko Orovič, predsednik KD Sela, ki je povedal, da jim v društvu uspeva pripraviti veliko zanimivih dogodkov in pri vseh je pomoč članic aktiva zelo dobrodošla.

Ribnik in bučke

Orovič je izrazil upanje, da bo razstava buč na Selih morda pa le več ljudi prepričala, da so buče zdrave, da bi jih morali večkrat vključiti na jedilnik in jih v teh krajih dati še večjo veljavo. Članicam aktiva je čestital za razstavo, ki je tudi njega presenetila, posebej pa se je zahvalil mentorici in idejni vodji razstave Mileni Sitar.

Milena Sitar, pobudnica za razstavo, je prerezala bučno torto

Navdušenje nad tako odlično razstavo in zanimivim jesenskim dogodkom pa so v svojih nagovorih izrazili tudi župan občine Videm Friderik Bračič, občinska svetnica Katja Svenšek in predsednik KS Sela Dejan Tramšek. Razstavo je blagoslovil pater Jože Petek.
Foto: TM