Brezskrbno na počitnice: Odločilna je priprava vozila pred dolgo potjo

Čas poletnih počitnic je pred vrati, zato se je pomembno pred odhodom na dolgo pot pripraviti, da bodo vaše počitnice potekale brez stresa. Eden ključnih elementov je zagotoviti, da je vaše vozilo v odlični kondiciji. Pretekli tedni so že pokazali, kako obremenjene bodo ceste proti Hrvaški in nazaj, zlasti ob koncih tednov.

 

Priprava vozila: Ključ za sproščeno potovanje

Zaradi pričakovane gneče na cestah voznikom svetujemo, da se ustrezno pripravijo. Vožnja mora potekati brez stresa in utrujenosti, z vozilom, ki je tehnično brezhibno, pravilno servisirano in s pravilno naloženo prtljago. Iz Avto-moto zveze Slovenije poudarjajo, da je delovanje vozila ključnega pomena za varno vožnjo in da zmanjšuje tveganje za nepričakovane težave, ki bi lahko povzročile zastoje in pokvarile dopust ne le vozniku, temveč tudi drugim, ki bi zaradi nepričakovanega ustavitve ostali v zastoju.

Potovanje v Balkan: Ne pustite, da vozilo pokvari vaš dopust

Bodite posebej pozorni na elektronske komponente, klimatske naprave in obvezno opremo vašega vozila. Pri temperaturah nad 30 stopinj Celzija so akumulator, alternator, kompresor klimatske naprave in hladilni sistem najbolj obremenjeni.

Zato vam svetujemo, da preverite, kdaj je bil zadnji redni servis vašega vozila in kakšno je njegovo splošno stanje. Pred dolgo potjo se priporoča tudi preventivni pregled s strani strokovnjaka, ki bo lahko lastnika opozoril na morebitne težave ali slabosti.

V Avto-moto zvezi Slovenije svetujejo, da vozniki preverijo stanje klimatske naprave, brisalcev, pnevmatik in svetil. Prav tako ne pozabite doliti tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla in preveriti veljavnosti kompleta za prvo pomoč.

Prtljaga: Pravilno pakiranje je ključnega pomena

Prtljaga je lahko nevarna, če ni pravilno naložena v avtu, še posebej v primeru nesreče. Zato svetujemo, da prtljago pravilno namestite. Najtežje predmete postavite na dno prtljažnika, nato pa zlagajte lažje. Prtljaga ne sme presegati višine zadnjih sedežev. Obvezna oprema mora biti vedno na mestu, kjer je enostavno dostopna.

Pred odhodom preverite tudi stanje na cestah. Avto-moto zveza Slovenije ponuja številne koristne informacije in nasvete za potovanje na svoji spletni strani, vključno z razdaljami med kraji po Evropi, cestninami, cenami goriva, omejitvami hitrosti in stanjem alpskih prehodov. Poleg tega priporočajo uporabo brezplačne mobilne aplikacije, ki ponuja natančne in ažurne prometne informacije.

MR