Brezplačno pravno svetovanje

Humanitarno društvo Pravo za VSE bo vsako prvo in tretjo sredo v mesecu, od 17. do 19. ure, v prostorih Mestne občine Ptuj nudilo brezplačno pravno svetovanje.

Pravna klinika že vrsto let uspešno obratuje v Mariboru, na Ravnah na Koroškem in v Črenšovcih, z brezplačnimi pravnimi nasveti pa bodo prihodnji teden, v sredo, 15. januarja, pričeli tudi na Ptuju. Svetovali bodo univerzitetni diplomirani pravniki, z znanjem in izkušnjami iz različnih pravnih področij. V ekipi je trenutno 30 članov in v petih letih obstoja so brezplačno podali že več kot 10.000 pravnih mnenj.

Kaj sploh je »Pravna klinika«?

Pravna klika je projekt, pri katerem prostovoljci, vsi univerzitetni diplomirani pravniki, člani ekipe društva Pravo za VSE, nudijo osebno brezplačno pravno svetovanje vsem, ki potrebujejo brezplačen pravni nasvet. Pravna pomoč se izvaja ustno, v obliki razgovora, na samem kraju dogodka. V kolikor je vprašanje kompleksnejše narave, je nato v tej zvezi dogovorjen način prejema odgovora.

Projekt »Pravna klinika« je sicer nadaljevanje uspešne zgodbe spletnega portala www.pravozavse.si, kjer lahko uporabniki svoja pravna vprašanja podajo pisno preko obrazca na spletni strani. Spletni portal Pravo za VSE je sicer projekt skupine absolventov in univ. dipl. prav. Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki je nastal iz velike želje pomagati ljudem in hkrati pridobivati dragocene izkušnje v praksi.

Gre torej za realizacijo vizije, da bi znanje, pridobljeno tekom študija, prenesli še v prakso in s tem pomagali tistim, ki takšno pomoč potrebujejo. Skozi leta je ideja rasla in se razvijala, s tem pa so se razvijali tudi različni projekti. Ekipo trenutno sestavlja približno 30 članov. V petih letih obstoja so brezplačno podali že več kot 10.000 pravnih mnenj.

Aktivni so tudi na ostalih področjih:

→ sodelovali so na različnih strokovnih konferencah v okviru Ministrstva za pravosodje RS,

→ objavili so članek v strokovni publikaciji Pravosodni bilten,

→ v študijskem letu 2014/15 so pričeli sodelovati s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru pri izvajanju študijskega predmeta Pravne metode, veščine in informatika na 2. bolonjski stopnji,

→ ustanovili so prvi brezplačni pravni pisarni za občane v občinah Beltincih in Črenšovci,

→ februarja 2015 so pričeli tri-letni projekt v sodelovanju z Varuhinjo človekovih pravic RS pri izvajanju nalog in pooblastil državnega preventivnega mehanizma,

→ nastopili so na konferenci TEDx University of Maribor,

→ na mesečni ravni so objavljali poljudne članke na spletnem portalu delo.si,

→ objavljajo strokovne članke v reviji Pravna praksa,

→ v sklopu projekta »Pravna klinika« v Mariboru na tedenski ravni delujejo že od leta 2016, na Ravnah na Koroškem pa od leta 2018.

Urška Stopar: “Naše delo nikakor ne nadomešča odvetnikov”

»Želeli bi, da čim širša javnost izve za naše delovanje, ter da lahko zainteresirani v okviru našega projekta, pridobijo brezplačen pravni nasvet. Naše delo nikakor ne nadomešča odvetnikov, saj svetovanje poteka na elementarni ravni v obliki podajanja pravnih mnenj, na podlagi katerih se večinoma ljudje sploh odločijo, oziroma uvidijo, da je potrebno poiskati nadaljnjo pomoč pri odvetnikih in pristojnih institucijah,« je med drugim povedala Urška Stopar, predsednica humanitarnega društva Pravo za VSE.

Foto: arhiv društva Pravo za VSE