BOŽIČEK ZA EN DAN JE SPET TU!

Leto je naokrog, približuje se praznični čas in spet bomo Božički! V negotovih in za marsikoga posebej težkih časih je še bolj pomembno, da si z majhnimi pozornostmi in prijaznostmi polepšamo dan. Termini za oddajo daril: od ponedeljka do petka, od 9.00 do 16.00, od 8. do 29. novembra.

 

Leto je naokrog, približuje se praznični čas in spet bomo Božički!

V negotovih in za marsikoga posebej težkih časih je še bolj pomembno, da si z majhnimi pozornostmi in prijaznostmi polepšamo dan.

 

Kaj je “Božiček za en dan”?

Akcija Božiček za en dan je popolnoma neprofiten projekt, izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. Za projektom stoji Zavod 364 in skupina posameznikov, ki iz želje po ustvarjanju dobrega v svetu projekt vodi in v njem sodeluje na vseh nivojih.

Božiček za en dan od sodelujočih zahteva mešanico ustvarjalnosti in humanitarnosti, ki da ljudem priložnost, da se razdajajo. Ta projekt zahteva celega človeka. Ni dovolj, da nakažemo denar, ni dovolj, da doma naredimo “čistko” in iz vseh kotov in omar potegnemo stvari, ki jih že nekaj časa ne potrebujemo. Tukaj gre za nekaj več. Ta projekt terja določeno mero angažiranosti, ki se kaj kmalu sprevrže v odgovornost. Odgovornost do človeka, za katerega sploh še ne obstajamo, pa ga imamo ves čas v mislih, ko ustvarjamo, ko si želimo uresničiti vsaj kanček otroških ali starostniških želja in razbliniti goro strahov. Kako naj vse to spravimo v eno majhno škatlo?

Akcija je primerna za Božičke vseh starosti in velikosti, ki jih druži veliiiiiko srce in vsaj majčkeno spretni prsti.

KAKO DELUJE?

1. Registriraj se na spletni strani new.bozicekzaendan.si – registracija bo odprta od 8. 11. 2022.
2. Izberi otroka ali starostnika.
3. Napolni in okrasi škatlo.
4. Odnesi škatlo na zbirno mesto – na Ptuju je to Center interesnih dejavnosti, Osojnikova cesta 9. Pričakujemo te od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro, od 8. do 29. novembra.

NAVODILA ZA IZDELAVO ŠKATLE
Bodi kreativen_a!

Poišči prazno škatlo za čevlje
Vsi imamo škatle za čevlje, ki se nam motajo po omarah, predsobah in kleteh. V nasprotnem primeru pa zagotovo poznamo nekoga, ki bi nam katero odstopil ali pa se ponjo odpravimo v najbližjo trgovino s čevlji – seveda nam ni treba zato kupiti novih čevljev, verjetno nam bodo kakšno odvečno dobrodušno podarili.

Okrasi škatlo
Zavij škatlo, in sicer tako, da bosta posebej zavita pokrov in posebej preostala škatla. Zaradi varnosti bodo vse škatle pregledane. Bodite kreativni, reciklirajte star papir, okrasite škatle s slikicami, risbami, kolažem, nalepkami … dajte si duška. S tem boste ustvarili unikatno škatlo, ki lahko še leta in leta služi kot nekakšna skrinja tistih majhnih zakladov, od katerih se mnogi od nas kar ne moremo ločiti. Škatli dajte svoj pečat in tako podarite izbranemu obdarovancu tudi del sebe.

Napolni škatlo z darili
Prosim, imej v mislih, da naj bodo darila oz. predmeti novi ali v odličnem stanju in predvsem letom primerni.

Vsaka škatla naj vsebuje:

 • NEKAJ ZA “CARTANJE”: plišasti medvedek, punčka …
 • NEKAJ ZA OSEBNO HIGIENO: milo, gel za tuširanje, brisačka …
 • ŠOLSKE POTREBŠČINE: svinčniki, barvice, radirke, pobarvanke, knjigice …
 • IGRAČO (odvisno od starosti, pri tistih starejših lahko igračo nadomestimo z več stvarmi iz drugih kategorij)
 • KOS OBLAČILA
 • SLADKARIJE (pa ne preveč)

Nekaj idej za obdarovanje, tudi obdarovanje starostnikov in oseb s posebnimi potrebami najdeš tukaj: >

Vse podrobne informacije so na voljo na spletni strani new.bozicekzaendan.si, z veseljem pa bomo na vprašanja odgovorili tudi na naslovu [email protected].

Škatla iz očitnih razlogov nikakor NE SME vsebovati:

  • darilnih bonov ali denarja,
  • hitro pokvarljive hrane,
  • doma pripravljene hrane ali sladkarij (keksi, potice …),
  • kakršnih koli zdravil, vitaminov, prehranskih dodatkov oz. dopolnil,
  • vojnih igrač: plastične pištole, puške, noži ipd.,
  • občutljivih predmetov: steklo, ogledala (le če je darilo primerno zavito),
  • ostrih in kakorkoli drugače nevarnih predmetov,
  • elektronike: mobilni telefoni, tablice (USB ključi so lahko v darilu, če so primerni glede na starost otroka),
  • ničesar, kar bi utegnilo imeti kakršno koli rasno ali politično konotacijo.

Za konec še nekaj pomembnih praktičnih informacij:

– ne zavijaj posameznih predmetov,
– označi škatlo: natisni si etiketo, ki si jo prejel_a po elektronski pošti ob potrditvi otroka, in jo izpolnjeno pritrdi na pokrov,
– zapri škatlo in okoli nje napelji elastiko. Ne “zapečati” škatle, saj bodo te pregledane, preden bodo razposlane naslovnikom.

Čisto za konec pa še “drobni tisk”:

Vsa darila oz. poklonjeni predmeti naj bodo novi in letom primerni.

V kolikor bomo pri pregledu darila ugotovili, da vsebuje potencialno nevarne predmete ali predmete, ki iz kateregakoli razloga niso primerni (zlasti predmete iz seznama nedovoljenih reči), si pridržujemo pravico, da jih iz darila odstranimo. V primeru, da bo to možno, bomo te predmete uporabili v morebitnih bodočih humanitarnih projektih.

V primeru, da bo darilo vsebovalo denar, ga bomo iz darila odstranili in porabili za nakup manjkajočih predmetov za dopolnitev nepopolnih daril.