Art Stays 2023

V Dominikanskem samostanu Ptuj se je pričela 21. edicija Festivala sodobne umetnosti Art Stays, ki že od leta 2003 na Ptuju in v okolici postreže z vrhunsko produkcijo domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti.

 

Letošnji festival nosi naslov VOYAGE (Potovanje) in obravnava več tematskih sklopov, v katerih potovanja razumemo kot del umetniškega izražanja. Ne preučuje le potovanja kot navdiha za nastanek umetniškega dela, temveč tudi potovanje/pot/premik kot umetniško delo.

Odprtje je pospremila projekcija filma Voyage d’Hiver Roberta Cahena, sledilo pa je odprtje razstave Selitev – Heimat pt.2 italijanskega umetnika Zazzaro Otta v Dominikanskem samostanu.

Zbrane je nagovoril podžupan Mestne občine Ptuj Boštjan Šeruga, ki je poudaril, da je Art Stays eden pomembnejših festivalov v mestu in dejal, izhajajoč iz naslova festivala, da je več vidikov potovanja, tudi problemi sodobnega časa in številni izzivi. Kljub vsemu pa si moramo pustiti in dovoliti odpreti vrata, da potovanje prinese vse tisto neznano, da nas uči in bogati. Tudi tokratno potovanje po sodobni umetnosti festvala Art Stays.

Festival bo tudi letos postregel z razstavami v ptujskih razstaviščih, koncerti, projekcijami, instalacijami, pogovori z umetniki, delavnicami za otroke in številni drugimi dogodki.

Vabljeni na otvoritveni vikend, ki bo od 6. do 9. julija, razstave pa bodo na ogled vse do 10. septembra.