ARHEOLOV – Novo ptujsko doživetje za družine z otroki

Ptuj je konec prejšnjega leta dobil novo turistično doživetje za družine z otroki. Arheolov, pustolovščina po preteklosti, je igra, ki otroke in njihove starše popelje na dogodivščino po Ptuju, z njo pa na zabaven in poučen način raziskujejo sledi preteklosti našega najstarejšega mesta.

Na Ptuju velikokrat slišimo, da se v mestu nič ne dogaja, da mesto ne živi, da ni v njem nič zanimivega. Pa ni res – če znamo pogledati okrog sebe, nam ptujske stavbe in zgodovina mesta nudijo veliko priložnosti za preganjanje dolgočasja, za preživljanje prostega časa na prostem ter za zabavo in učenje sredi enega najlepših mestec pri nas.

Prav zaradi tega se je arheologinja, Ptujčanka dr. Vesna Merc odločila, da ustvari igro za družine kar na ulicah svojega rodnega mesta. Svoje znanje in izkušnje je pretvorila v prvo arheološko pustolovščino po Ptuju in tako ustvarila nov turistični produkt, s katerim bodo družine z otroki še bolj motivirane za obisk starega mestnega jedra. Njeno idejo so prepoznali in podprli tudi na Ministrstvu za kulturo ter pri Evropskem skladu za regionalni razvoj. Pri ustvarjanju ji je priskočila na pomoč tudi že nagrajena ilustratorka Tamara Rimele, ki je poskrbela za čudovite ilustracije Ptuja iz današnjih in preteklih dni, ki krasijo naslovnico in notranjost knjižice z igro.

Decembra 2022 je tako izšla 30-stranska knjižica, polna zabavnih nalog in ugank, ki mlade navdušence nad zgodovino in njihove starše vodi na približno 2-urno dogodivščino po najpomembnejših točkah Ptuja. Tako se lahko otroci vsaj za nekaj ur odtrgajo od telefona in računalnika, starši pa jim v zmernem tempu sledijo na sprehodu po Ptuju, po želji pa tudi sami sodelujejo pri reševanju nalog. Le najbolj prebrisani, pozorni in poučeni pa bodo na koncu dobili mesto v Skrivni arheološki enoti, ki bo kmalu raziskovala še kakšno od slovenskih mest.

Tudi vi vabljeni na Arheolov!

Več informacij:

Vesna Merc, [email protected]

www.arheolov.si

Vir: www.ptuj.si