Andrej Kosi podpira gasilce, vlada pa proti njim!

Včeraj je v državnem zboru na temo zahtev slovenskih gasilcev potekala novinarska konferenca, na kateri je spregovoril poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Kosi, ki je tudi sam prostovoljni gasilec. Pomagal je pri obvladovanju in gašenju požarov na Krasu in se iz lastne izkušnje zaveda, kako nevarno in dragoceno je delo gasilcev, ki bi zato moralo biti tudi primerno plačano.

 

Sindikat poklicnih gasilcev je večkrat prosil ministrstvo za obrambo in vlado, da popravijo plačna razmerja in jih uvrstijo v višje plačne razrede, vendar na njihove zahteve niso odgovorili. Zato so gasilci 16. januarja organizirali protestni shod na Trgu republike. Gasilci menijo, da so njihova plačna razmerja popolnoma nesorazmerna glede na zahtevnost in odgovornost njihovega dela. Veliko gasilcev prejema minimalno plačo in so uvrščeni v nizke plačne razrede.

Gasilci niso proti uvrstitvi zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu v višje plačne razrede, vendar so nezadovoljni s predlogom vlade, da se plačna nesorazmerja odpravijo šele od leta 2024 do 2026, medtem ko bi bila vsa napredovanja zamrznjena.

Gasilci so 24 ur na dan in 365 dni v letu pripravljeni opravljati zahtevno in nevarno delo.

“Tudi sam sem gasilec. To delo je neprecenljivo in pogosto zelo nevarno, dela se v težkih pogojih, pogosto so ogrožena življenja gasilcev. Zato si zaslužijo primerno obravnavo in ustrezno plačilo,” je povedal poslanec iz Spodnjega Podravja Andrej Kosi.

Na podlagi tega se je poslanska skupina SDS odločila, da poda zahtevo za sklic nujne seje matičnega delovnega telesa, Odbora za obrambo, kjer bi skupaj s predstavniki vlade obravnavali omenjeno problematiko in skupaj poskušali najti ustrezne rešitve.

MR