Mladi na Ptuju za poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola

Iniciativa Heroji furajo v pižamah združila mlade, predstavnike lokalne skupnosti ter strokovnjake na Ptuju

Torkov posvet v okviru projekta Heroji furajo v pižamah je že deseti po vrsti, ki je z namenom zmanjšanja voženj pod vplivom alkohola ter škodljive rabe alkohola med mladimi združil predstavnike lokalne skupnosti z mladimi in nacionalnimi strokovnjaki.

Projekt Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali in Toyote Slovenija se po odličnem sprejemu v prejšnjih letih širi v nove regije in vključuje nove občine, ki bodo deležne celostnega pristopa k reševanju problematike pitja alkohola in voženj pod vplivom alkohola. Tokratni posvet na Ptuju je Zavod VOZIM organiziral v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj, ki se je aktivno pridružil projektu in k sodelovanju pritegnil Mestno občino Ptuj, tukajšnjo gimnazijo ter okoliške občine. Posebnost dogodka je namreč predstavljalo tudi povezovanje in aktivacija okoliških občin, iz katerih mladi najpogosteje migrirajo.

Problem dostopnosti alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, izziv zmanjšanja pitja alkoholnih pijač med mladimi, vožnje pod vplivom alkohola, nedostopnosti lokalnih prevozov predvsem med vikendi ter oddaljenost mladih od centrov dogajanja, so spodbudili iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah. Ta je udeležence na posvetu in delavnicah spodbudila k iskanju kreativnih rešitev, kako uspešno reševati omenjeno problematiko, predvsem pa mladim dala glas, da izrazijo svoja stališča ter podajo konkretne rešitve lokalni skupnosti.

V uvodnih pozdravih je veliko pozornosti s svojo predstavitvijo pritegnil Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyote Adria, ki je predstavil japonski primer reševanja problematike vožnje pod vplivom alkohola.

“V letu 2002 smo na Japonskem bili priča 80 odstotnemu padcu prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Ko se na tem področju povežejo vsi akterji in soodgovorni, je stvar dokaj enostavna. Stroga zakonodaja, povečan nadzor, medijska podpora ter prevzemanje soodgovornosti, so ključ do uspeha na tem področju”, je dejal Kensuke Tsuchiya.

Zbrane mlade iz Gimnazije Ptuj so nagovorili strokovnjaki iz področja alkohola in prometa. Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dr. Maja Roškar, je mladim predstavila dejstvo, da varnega pitja alkohola ni, je zgolj bolj ali manj tvegano. Poudarila je, da alkohol škoduje razvoju možganov, ki se razvijajo do 25. leta, zaradi česar je pitje alkohola med mladimi iz čisto biološkega vidika še posebej problematično.

Vesna Marinko, predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa je opozorila na to, da se večina nesreč, v katerih so udeleženi mladi zgodi ob vikendih, v zgodnjih jutranjih urah. »Imenujemo jih tudi disko nesreče, saj so to nesreče, ki se zgodijo na poti z zabav« je razložila.

Franc Kozel, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj se je osredotočil na stanje prometne varnosti v Mestni občini Ptuj v zadnjih 10 letih. Sklenil je z besedami: »Stanje se na tem področju resda izboljšuje in je ugodnejše, ampak za nas to ni zadovoljivo. Ko bo na cestah nič umrlih in nič poškodovanih, takrat bomo s stanjem lahko resnično zadovoljni.«

Nadalje je zbrane nagovoril mag. Aleksander Lubej, komandir Policijske postaje Ptuj. Predstavil je stanje zadnjih štirih let na področju Policijske postaje Ptuj, kjer se je stanje v letošnjem letu na področju vožnje pod vplivom alkohola med mladimi poslabšalo. »Do 20.9.2020 smo tako obravnavali 8 povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola med 18. in 34. letom starosti« je zaključil.

Slušateljev so se najbolj dotaknile besede ambasadorja Zavoda VOZIM, Žige Breznika, ki je pri svojih 20. letih doživel prometno nesrečo ter tako utrpel poškodbo hrbtenjače. Mlade je skozi svojo osebno zgodbo opozoril, kako pomembno je, kdaj, s kom in v kakšnem stanju mladi sedejo za volan. »Polagam vam na srce: zaradi majhne neumnosti in trenutka nepazljivosti si ne splača komplicirati življenja. Energijo, ki sem jo sam porabil za proces rehabilitacije, je bolj smiselno porabiti drugje, na primer v športu.«

Vse našteto je predstavljalo uvod v delavnice, kjer so mladi v sodelovanju z lokalnimi odločevalci ter  strokovnjaki izpostavili probleme, s katerimi se soočajo pri iskanju varnih možnosti prevoza v njihovem lokalnem okolju. Osredotočili se niso samo na težave, temveč so te izkoristili kot izhodiščno točko za iskanje možnih rešitev ter akterjev, ki lahko vsak na svojem področju prispevajo k reševanju problematike voženj pod vplivom alkohola med mladimi in škodljivega pitja med njimi.

Mladi so si bili enotni v razmišljanju, da je alkohol preveč dostopen in družbeno preveč sprejemljiv, zato bi mladi morali spodbujati nepitje alkohola – obratni vrstniški pritisk. Ključni ukrepi, ki jih predlagajo in jih lahko implementirajo lokalne skupnosti in odgovorne institucije na nacionalnem nivoju pa so:

  • poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola;
  • možnost organizacije javnih prevozov predvsem iz večjih dogodkov;
  • več ozaveščanja v šolskem okolju;
  • naj bodo starši vzor, predvsem pa pripravljeni na pogovor z mladimi o problematiki. Predlagajo delavnice tudi za starše, da se spoznajo s problematiko;

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR