Ali bi morali odreči sodelovnje ruskim in beloruskim športnikom na Olimpijskih igrah

Ukrajina in nekatere države so že podale oster odziv na načrt Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki bi ruskim in beloruskim športnikom omogočil udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024.

 

Naslednje leto bodo v Parizu potekale poletne olimpijske igre. Vrh Mednarodnega olimpijskega komiteja je v mesecu decembru 2022, kljub vojni v Ukrajini, ruskim in beloruskim športnikom ponovno omogočil udeležbo na mednarodnih tekmovanjih, ki so predpogoj, da se lahko športniki uvrstijo oziroma kvalificirajo za nastop na olimpijskih igrah. 

V mesecu januarju 2023 pa je Mednarodni olimpijski komite po posvetovanju z nacionalnimi in mednarodnimi športnimi zvezami ter predstavniki športnikov odločil, da bo preiskal možnosti in načine, ki bi ruskim in beloruskim športnikom omogočili udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Po poročanju naj bi Mednarodni olimpijski komite kot možnost izpostavil udeležbo pod nevtralno zastavo in brez igranja himne, nacionalnih barv ali katere koli druge identifikacije Rusije in Belorusije na športnih dogodkih.

Na navedeno odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja se je odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in pozval predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja, da obišče ukrajinsko mesto Bahmut, kjer trenutno divjajo najhujši spopadi. Vabilo je Volodimir Zelenski pospremil s sledečimi besedami: »Vabim gospoda Bacha v Bahmut, da bo sam videl, da nevtralnost ne obstaja. Kakršnakoli nevtralna obeležja ruskih športnikov so zaznamovana s krvjo,« ter ob tem izrazil razočaranje, ker prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja v nobenem od njunih pogovorov ni pojasnil, kako bo ločil šport in vojno propagando, če se bodo ruski športniki res vrnili na tekmovanja.

Oster odziv na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja so podale tudi Poljska, Litva, Estonija in Latvija, ki so zavrnile načrt Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki bi ruskim in beloruskim športnikom omogočil udeležbo na olimpijskih igrah. Ob tem je poljski minister za turizem in šport izjavil, da bi lahko do 40 držav bojkotiralo udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 in bi s tem dogodek postal razvrednoten oziroma nesmiseln.

Poslanka Suzana Lep Šimenko iz vrst SDS je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje glede udeležbe ruskih in beloruskih športnikov na olimpijskih igrah.

  1. Kakšno je stališče Vlade RS glede udeležbe ruskih in beloruskih športnikov na poletnih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024?
  2. Ali se bo Slovenija ob morebitnem bojkotu ostalih držav pridružila bojkotu poletnih olimpijskih iger v Parizu leta 2024?

Vir: sds.si