Aktivacija ekipe nujne medicinske pomoči izključno s klicem na številko 112

Od petka, 21. junija je Zdravstveni dom Ptuj vključen v dispečersko službo zdravstva Slovenije.

Aktivacija ustrezne ekipe nujne medicinske pomoči (NMP) je tako po novem možna izključno in samo prek številke 112, namesto klica na stacionarno številko ZD Ptuj, kje bo poslej telefon zvonil v prazno.

Glavno poslanstvo dispečerske službe zdravstva Slovenije (DSZ) je sprejem klica o nenadnem dogodku, ki potrebuje intervencijo zdravstvenih služb na terenu, določanje prioritete sprejetim klicem in aktiviranje ustreznih zdravstvenih intervencijskih ekip glede na naravo in lokacijo dogodka. Vse te aktivnosti se izvajajo v skladu s postavljenimi standardi, izvaja pa jih za to usposobljena oseba, ki jo imenujemo dispečer. DSZ Slovenije je svoje delo začela leta 2018 v Ljubljani in Mariboru ter v svoj sistem postopoma vključuje vse enote nujne medicinske pomoči v Sloveniji.

Dispečer bo o nujnem dogodku hitreje aktiviral ustrezno ekipo NMP

»V juniju je tako na vrsto prišla tudi enota NMP Zdravstvenega doma Ptuj, kar pomeni, da obveščanje in aktivacija ekip NMP potekata prek DSZ in enotne številke 112. Aktivacija ustrezne ekipe NMP bo od 21. junija naprej tako možna izključno in samo prek številke 112, in ne več tudi prek stacionarne telefonske številke zdravstvenega doma, kakor je bila občasna praksa prebivalcev naših občin. Vaš klic na številko 112 bo sprejel dispečer, ki bo po prevzemu potrebnih informacij o nujnem dogodku hitreje aktiviral ustrezno ekipo NMP,« je pojasnila Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj.

Ob tem je dodala, da je pomembno, da se prebivalci v naših občinah zavedajo, da bo še naprej zagotovljena 24-urna NMP, saj se kadrovsko ne spreminja nič. Nujna medicinska pomoč in dežurna služba bosta v Zdravstvenem domu Ptuj delovali enako kot do zdaj.

Telefonska številka dežurne ambulante je 02 787 16 91, za vse druge informacije o delu ambulant in služb, naročanje, nadomeščanja zdravnikov pa sta na voljo telefonska številka informacij 02 787 15 00 vsak delovnik med 7.00 in 15.00 ali spletna stran www.zd-ptuj.si. Dežurna pediatrična služba kot do sedaj deluje v zdravstvenem domu med vikendi in prazniki od 9.00 do 21.00, dosegljivi so na telefonski številki 02 787 15 50.

Kdaj poklicati na 112 (nujna stanja, ki potrebujejo oskrbo na mestu dogodka): zastoj dihanja, nenadna izguba zavesti, bolečina v prsnem košu, dušenje, huda alergijska reakcija, epileptični napad, vročinski krči, prometne nesreče, poškodbe, pri katerih bolnik ne more več hoditi, nepokretnost in nenadno nastalo obolenje, ki ne more počakati na obisk izbranega zdravnika.

Reševalni prevozi

»Uporabnike naših storitev pozivamo, da pravočasno poskrbijo za naročanje nenujnih reševalnih prevozov, in sicer vsak delovnik med 7.00 in 19.00 na telefonsko številko 02 787 15 10. Za preveze ran in aplikacijo terapije čez vikende in praznike se oglasite v ambulanti dežurne službe med 8.00 in 10.00 z odredbo osebnega zdravnika ali izvidom iz bolnišnice,« so še zapisali na  spletni strani ZD Ptuj.

Foto: splet