Otroci iz vrtca Destrnik spoznali starodavno obrt predelave lanu

Včeraj, 10. oktobra 2024, so otroci iz vrtca Destrnik obiskali turistični dom, kjer so skozi poučne dejavnosti spoznali bogato dediščino predelave lanu. Po obisku lanišnice, orodja za obdelavo lanu, so mladi radovedneži sami preizkusili, kako se trti stebla, da iz njih pridobijo dragocene nitke. Te so nato predali izkušenim predicam, ki so ob kolovratu prikazale umetnost predenja. Zvok kolovrata in pesem o dekletu predici sta pričarala edinstveno vzdušje, ki je otroke popeljalo v čas, ko so ljudje ročno predli in tkali.

 

Posebna izkušnja je bila tudi prikaz tkanja na malih statvah, kjer so otroci občudovali, kako se iz preprostih nitk ustvari prava tkanina. Kot so poročali iz vrtca Destrnik, so bili otroci nad procesom izjemno navdušeni in so spoznali vrednost ročnega dela, ki ga tovrstne starodavne obrti ohranjajo živo.

Poleg tega so otroci izvedeli več o zdravstvenih koristih lana in lanenih semen. Ta so okusili na sveže pečenih rogljičkih, bogato posutih z lanenimi semeni, kar je bilo odlično zaključek njihovega dneva.

Vrtec Destrnik se iskreno zahvaljuje Turističnemu društvu Destrnik in njihovim članicam, ki so na izjemno zanimiv in poučen način približale otrokom starodavno obrt ter pomen dela z rokami. Otroci so obljubili, da se bodo o lanu, predenju in tkanju še naprej pogovarjali ter z veseljem uživali lanena semena na rogljičkih ali kruhu.

Dogodek je bil več kot le poučen obisk, saj je otrokom omogočil vpogled v bogato dediščino, ki so jo včasih ljudje ohranjali z veliko truda in ročnega dela.