Plačna reforma ali nagrajevanje elite na račun delavcev?

Višje plače za elite! Foto: Pixabay.com

Vlada Roberta Goloba je predstavila predlog plačnega zakona, ki ga mnogi strokovnjaki kritizirajo kot vse prej kot pravično reformo. Predlog predvideva občutno povišanje plač za poslance, sodnike in druge visoke funkcionarje, medtem ko bo večina delavcev v javnem sektorju, še posebej tistih, ki so že na minimalni plači, ostala skoraj brez prave koristi.

 

Kot so poudarili mnogi poznavalci, ne gre za plačno reformo, temveč zgolj za dvig plač elitam. Sodniki, poslanci, župani in drugi funkcionarji bodo prejeli povišice tudi do 50 odstotkov. Denimo, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije bo po predlogu dobil kar 75-odstotno povišico. Po drugi strani pa bodo javni uslužbenci, kot so medicinske sestre, učitelji in policisti, deležni zgolj minimalnih dvigov, kar bo za mnoge med njimi pomenilo, da bodo še naprej ostali na minimalnih plačah.

To nesorazmerje je jasno dokaz, da ne gre za resnično reformo plačnega sistema, ki bi izboljšala pogoje za vse, ampak zgolj za favoriziranje političnih in pravosodnih elit. Medtem ko bodo funkcionarji uživali visoke povišice, bodo delavci, ki skrbijo za zdravje, varnost in izobraževanje, še naprej prejemali zgolj drobtinice.

Kot poročajo vladni viri, bo predsedniku vlade Robertu Golobu plača narasla za več kot 45 odstotkov, predsedniku vrhovnega sodišča pa za skoraj 50 odstotkov. Ti dvigi bodo elito še dodatno utrdili, medtem ko bo večina ljudi še vedno na minimalcu, opozarjajo kritiki.

Jasno je, da gre v tem primeru za povišanje plač zgolj eliti, saj ostali javni uslužbenci ne bodo deležni enakega povišanja. Zdravniki, učitelji in policisti, ki so ključni za delovanje družbe, bodo še naprej prejemali zgolj skromne povišice, medtem ko se bodo plače funkcionarjev dvignile v nebo. Po poročanju Boštjana M. Turka gre za tipičen primer, kako vladajoča elita poskrbi zgolj zase in pozablja na večino ljudi, ki še vedno životarijo na minimalcu.

Namesto da bi se reforma osredotočila na dvig življenjskega standarda vseh delavcev, predvsem tistih z najnižjimi plačami, gre zgolj za privilegiranje tistih na vrhu. Zdi se, da bodo večino koristi prejeli sodniki, poslanci in drugi visoki funkcionarji, medtem ko bodo običajni delavci ostali na robu.

To dvigovanje plač elitam ne bo izboljšalo razmer za delavce, ki so že zdaj na minimalcu, ampak bo le še povečalo neenakost.

MR