Nova afera: preplačilo prostorov za študente razkriva nove nepravilnosti v vladi Roberta Goloba

Na spletnem portalu Necenzurirano.si, ki je že dolgo znano kot glasilo vladajoče koalicijske stranke Gibanja Svoboda, je bil dne 23. septembra 2024 objavljen članek z naslovom “Primorska univerza preplačala prostore za študente, posrednik bo zaslužil milijone.” Po navedbah novinarjev Cirman in Modic, gre za novo afero, ki vključuje Univerzo na Primorskem, saj naj bi ta preplačala prostore za več kot 3 milijone evrov. Zadeva je hitro postala predmet obravnave v Državnem zboru, saj je Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) že pozvala k sklicu nujne skupne seje Odbora za izobraževanje, znanost in mladino ter Odbora za finance.

 

Po poročanju Necenzurirano.si je problematično dejstvo, da je Univerza na Primorskem kupila prostore v stavbi Barka v Kopru, ki jih želi preurediti v študentski dom, po ceni 3.000 evrov na kvadratni meter. A le leto prej je isto poslopje kupilo podjetje Ideal Invest za pol nižjo ceno, kar pomeni, da bo posrednik iz tega posla zaslužil več kot 3 milijone evrov. Po navedbah Cirman in Modic se zadeva zdi sumljivo podobna prejšnji aferi, v kateri je bila preplačana sodna stavba na Litijski cesti v Ljubljani, kar so razkrili kriminalisti.

Kot je običajno pri vladi Roberta Goloba, tudi tokrat ne manjka netransparentnih praks, ki očitno postajajo pravilo, ne pa izjema. Tokrat je v ospredju minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, ki je neposredno odgovoren za Univerzo na Primorskem. Poleg njega je pod drobnogledom tudi minister za finance Klemen Boštjančič, saj gre ponovno za primer slabo nadzorovanih javnih financ.

SDS je hitro ukrepala in zahtevala odgovore. Po mnenju poslanske skupine je jasno, da gre za novo afero, ki ponovno razkriva globoke težave in pomanjkanje nadzora nad porabo davkoplačevalskega denarja pod trenutnim vodstvom. Poslanci SDS pričakujejo, da bosta oba ministra, Papič in Boštjančič, na seji predložila vse relevantne dokumente in pojasnila, kako je prišlo do tako očitno škodljivega dogovora za državo.

Pričujoči primer še enkrat več potrjuje, da je trenutna vlada, ki jo vodi Robert Golob, ena najbolj nesposobnih v zgodovini Slovenije. Njihove afere, netransparentna poraba davkoplačevalskega denarja in nesposobnost nadzora nad ključnimi projekti vse bolj ogrožajo prihodnost države. Slovenska demokratska stranka pa ostaja edina politična sila, ki z odgovornim in transparentnim vodenjem lahko povrne zaupanje ljudi v vodenje države, kar je že dokazala v svojih prejšnjih mandatih.

MR