28. festival Dnevi poezije in vina: poezija, vino in kultura v ospredju

Fotografija: Matej Pušnik

Ptuj bo kmalu ponovno zaživel v duhu poezije in vina, saj se bliža 28. festival Dnevi poezije in vina. Letos bo na festivalu gostovalo 21 pesnic in pesnikov iz 14 držav, ki so jih skrbno izbrali programska vodja festivala, pesnica Kristina Kočan, in letošnji kurator, pesnik ukrajinsko-judovsko-ameriškega porekla, Ilya Kaminsky. Med osrednjimi gosti, ki bodo navdušili občinstvo, so danska pesnica Pia Tafdrup, belorusko-ameriška pesnica in prevajalka Valžina Mort ter poljski književnik in prevajalec Jacek Dehnel, ki je tudi letošnji avtor Odprtega pisma Evropi.

 

V okviru festivala se bo na več kot 60 dogodkih po različnih prizoriščih v Sloveniji in tujini zvrstilo bogato kulturno dogajanje. Glavnina dogodkov bo potekala na Ptuju, a bodo obiskovalci lahko uživali tudi v drugih krajih, kot so Maribor, Ljubljana, Gornja Radgona, Ormož, Varaždin na Hrvaškem in Potrna v Avstriji.

Posebna pozornost bo letos namenjena slovenskim in južnokorejskim avtorjem. Slovenski avtor v fokusu je vsestranski literarni ustvarjalec in dolgoletni novinar Zdenko Kodrič, ki se bo ob svoji 75-letnici predstavil na štirih dogodkih. Hkrati bo festival izpostavil tudi južnokorejsko literaturo s pesnikom in performativnim umetnikom Kim Kyung Ju ter pesnicama Choi Young-mi in Kim Yi-deum. Skozi pesniško-prevajalske delavnice, filmske projekcije in pesniško-kulinarične dogodke bodo obiskovalci spoznali bogato kulturno dediščino Južne Koreje.

Festival, ki se poleg poezije osredotoča tudi na vino, bo letos ponudil še spremljevalni program z glasbenimi, vizualnimi in filmskimi umetnostmi, ki bo pritegnil različne starostne skupine. Med glasbenimi nastopi bodo občinstvo navdušile zasedbe, kot so Emkej in Muzičari, Gugutke, Kokosy ter trio akk:zent.

Uradna otvoritev festivala bo potekala v četrtek, 22. avgusta, ob 20.00 na Vrazovem trgu na Ptuju, kar bo pomenilo začetek edinstvenega kulturnega praznika, ki bo povezoval umetnost, tradicijo in mednarodne vplive.

MR