Lendava načrtuje nova mostova in kolesarsko stezo do leta 2025

Do leta 2025 bosta na odseku Dolga vas – Mostje zgrajena nova mostova čez Borosni in Kobiljanski potok. Obstoječa mostova sta v slabem stanju, kar preprečuje njihovo širitev za kolesarsko stezo med Lendavo in Dobrovnikom.

 

Janez Magyar, župan občine Lendava in član stranke SDS, je za Net-Tv pojasnil: “Z gradnjo nadomestnega mostu bomo začeli takoj po koncu julija, rušitev in izgradnja novega mostu z vključeno kolesarsko stezo pa bosta sledili.” Poudaril je tudi, da bo občina Lendava morala prestaviti vodovod na mostovih, saj gre za državno cesto, investitor pa je država.

Prva faza projekta, ki vključuje gradnjo in izvedbo obvozne ceste, naj bi bila zaključena do 13. avgusta 2024. Dan kasneje bo promet preusmerjen na novo cesto, kar bo omogočilo začetek rušenja obstoječega mostu. Občina Lendava bo morala prestaviti vodovod na mostovih, saj gre za državno cesto in investitorja predstavlja država.

Po besedah Janeza Magyara je na vpadnici v mesto Lendava več državnih cest, ki niso bile dobro vzdrževane. Magyar je izjavil: “Z državo smo dosegli sporazum za rekonstrukcijo ceste Lendava – Pince, ki se bo začela letos. Država je namenila milijon evrov, glavni izvajalec pa je Pomgrad Murska Sobota.” Občina bo poleg tega zamenjala transportni vodovod, kar bo izboljšalo kakovost in varnost občanov.

Janez Magyar je izpostavil tudi pomembnost kolesarskih stez in pločnikov: “Na žalost je promet zelo gost, kar predstavlja tveganje za otroke, starostnike in pešce, ker ni primernih pešpoti ali kolesarskih stez.” Tako bo zagotovljena varnost, saj gre za meddržavno cesto, ki se povezuje z Madžarsko.

Župan je tudi optimističen glede nadaljevanja projekta in je prepričan, da bo država prihodnje leto zagotovila potrebna sredstva za rekonstrukcijo ceste. To bo pomemben korak k izboljšanju infrastrukture in varnosti na tem pomembnem prometnem koridorju.

MR