8 zabavnih dejstev glede varčevanja z energijo

energija, elektrika
Foto: pixabay.com

 

Vsak mesec se med položnicami, ki jih mora mesečno poravnati vsako gospodinjstvo, znajde tudi tista za električno energijo.

Že 4. aprila 1883 je v parnem mlinu v Mariboru zasvetila prva električna žarnica na Slovenskem, kar je zanimivo kar 16 let pred Ljubljano. Množično pa Sloveniji je elektrifikacija gospodinjstev potekala v 20. stoletju. Vse od takrat je postalo življenje brez električne energije nepredstavljivo, kljub temu da nam mesečno bremeni družinski proračun. V Sloveniji imamo na izbiro več različnih ponudnikov energije in posameznik prosto izbere svojega dobavitelja. Razlike v cenah pa so lahko pomenljive.

K prihranku električne energija pa lahko naredimo največ prav sami s svojimi vsakodnevnimi navadami. V nadaljevanju navajamo nekaj zabavnih dejstev o električni energiji in energiji na splošno:

 1. Pogrejte raje pico!
  Mikrovalovna pečica porabi kar 50% manj energije kot standardna konvekcijska pečica.
 2. Konec polnočnim obiskom hladilnika!
  Vsakič, ko odprete vrata hladilnika, približno 30% ohlajenega zraka pobegne, kar pomeni znatno večjo porabo energije.
 3. »Izštekaj« televizor.
  Gospodinjski aparati porabijo kar 75% energije, ko so ugasnjeni. Najbolj varčno je, če so aparati, ko jih ne potrebujemo izklopljeni iz vtičnic.
 4. Jekleni konjički kot energijska potrata?
  V svetovnem merilu porabijo avtomobili več energije kot industrija, v skupnem kar 20% vse energije.
 5. Potratna Kitajska?
  Kitajska je največji svetovni porabnik elektrike.
 6. Koliko ljudi potrebujemo, da zamajamo žarnico?
  Odgovor je vedno manj. LED luči so namreč veliko bolj varčne od običajne razsvetljave, hkrati pa imajo krajšo življenjsko dobo.
 7. Potratni stric Google.
  Google namreč porabi 0,0003 kWh energije za vsako iskalno poizvedbo.

Za konec še zanimivost iz domačih krajev. Že dolgo je znano, da  je ravno Talum  iz Kidričevega največji porabnik električne energije v Sloveniji. Po nekaterih podatkih porabi kar desetino vse elektrike v Sloveniji. SURS na podlagi podatkov iz leta 2016 navaja, da je največji porabnik končne energije v Sloveniji promet (39 %), drugi največji je z 26 % predelovalna industrija z gradbeništvom, sledila pa so gospodinjstva (23 %) in drugi porabniki s kmetijstvom (12 %).

Pa ugasnite luč!