63. Kurentovanje

Aktivne priprave na 63. Kurentovanje na Ptuju (Sporočilo za javnost Zavoda za turizem Ptuj).

Še štiri tedne do začetka največjega slovenskega etnološkega festivala! 63. Kurentovanje na Ptuju se bo odvijalo med 11. in 21. februarjem 2023, kurentom se bodo pridružile tudi številne pustne in obredne maske iz Slovenije ter tujine. Potem ko je Zavod za turizem Ptuj uspešno zaključil organizacijo decembrskih dogodkov s Ptujsko pravljico, so se še aktivneje lotili priprav na Kurentovanje 2023.

Ptujska pravljica je v mesecu decembru množico obiskovalcev gostila na treh prizoriščih: na Pravljičnem Mestnem trgu, na Miklošičevi ulici ter na mestni tržnici. Vrhunci prazničnega decembrskega dogajanja so bili Prižig lučk, spektakularen prihod Božička na Slovenski trg, prihod tete Zime in dedka Mraza, glasbeno-animacijske ter lutkovne predstave za otroke, koncerti znanih slovenskih izvajalcev, na najdaljši dan v letu pa tradicionalno Silvestrovanje na prostem ter Otroško silvestrovanje. Novosti, ki je razveselila prenekaterega otroka, sta bili Pravljični vrtiljak ter Božičkova hiša v prostorih Magic Avgustino na Miklošičevi ulici.

Kurentovanje že več kot pol stoletja utrjuje izjemno barvito in bogato tradicijo pustnih likov s ptujskega območja, Slovenije in celega sveta, ki pričajo o tesni povezanosti ljudi s tokom letnih časov. 63. Kurentovanje bo ponovno praznik izjemne etnološke dediščine pustnih tradicij s celega sveta. Organizatorji tega največjega in najbolj odmevnega etnološkega festivala v tem delu Evrope se že aktivno pripravljajo na otvoritev. Kurentovanje 2023 bo obsegalo tri že uveljavljene in programsko še obogatene tematske sklope: EtnoFest, Karneval Fest ter Art Fest. Kurentovanje je kot mednarodni etnološki festival postalo nepogrešljiv del evropskega karnevalskega koledarja. Ena izmed osrednjih prireditev bo EtnoFest (Medcelinsko srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask) – otvoritvena povorka, ki bo potekala v soboto, 11. februarja. Na otvoritveni povorki se bodo predstavili avtohtoni pustni liki in obredja s ptujskega območja, iz Slovenije ter tujine. 63. Mednarodni Karneval Fest (Mednarodna karnevalska povorka), ki bo potekal na pustno nedeljo, 19. februarja, bo upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bodo ob najbarvitejših karnevalskih skupinah, kurentih in korentih nastopili še tradicionalni pustni liki iz več tujih držav.

Ob osrednjih dogodkih bo Kurentovanje še naprej gradilo na približevanju avtohtonih pustnih likov obiskovalcem, predvsem ob večernih dogodkih. Ob teh velja izpostaviti Dan kurentovih in korantovih skupin, ko se le-ti zberejo v največjem številu hkrati, Nočni spektakel, Povorko vrtcev ter Pustni torek in pokop pusta. Da ima največji slovenski etnološki festival s 63-letno tradicijo podporo tudi širše, kaže vpis obhodov kurentov/korantov na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva v letu 2017.

TEKST – vir: Zavod za turizem Ptuj

FOTO – avtor Stanko Kozel