60 let mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Mariborska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine je minuli petek v baročnem dvorcu Dornava proslavila 60 let delovanja. Ob tej priložnosti so v sadnem vrtu ob dvorcu posadili 60 jablan.

Utrinki s praznovanja na dvorcu Dornava ob 60. obletnici Območne enote MB ZVKDS. Foto: ZVKDS
Mariborska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKD) letos praznuje 60-letnico delovanja in baročni dvorec Dornava je bil za jubilej izbran načrtno.
Foto: Branko Veselič

Osrednja slovesnost ob jubileju je bila minuli petek, na njej pa so spregovorili Srečko Štajnbaher, vodja mariborske enote, župan občine Dornava Janko Merc, Jernej Hudolin, generalni direktor ZVKDS, in državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Tanja Kerševan Smokvina. Poudarili so, da skupaj soustvarjajo kulturno dediščino za prihodnje rodove.

Slovesno ob 60-letnici spomeniškovarstvenega delovanja mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Foto: Branko Veselič

Zaposleni v mariborski enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in gostje so ob 60-letnici zavoda posadili 60 češenj in v skladu s konservatorskim načrtom zapolnili manjkajoča drevesa v vrtu, ki velja za največji ohranjeni baročni park pri nas. Jubilej so zabeležili tudi z izdajo monografije o 60-letni zgodovini spomeniškega varstva v severovzhodni Sloveniji.

Leta 1959 ustanovljeni Zavod za spomeniško varstvo je takrat skrbel za spomenike na območju 15 občin, danes na območju 80 občin v Podravju, na Koroškem in v Prekmurju. Za 2855 enot kulturne dediščine s statusom kulturnega spomenika, 2620 enot pa ima status registrirane kulturne dediščine, skrbi 20 zaposlenih, je poročal Večer.

Tudi dvorec Sternthal med pomembnejšimi projekti prenove

Med pomembnejšimi projekti v minulih sedemnajstih letih je ekipa strokovnjakov pod vodstvom Srečka Štajnbaherja med drugim izvedla prenovo Pristave pri gradu Ormož, graščine v Oplotnici in dvorca Sternthal v Kidričevem. V sklopu programa razvoja podeželja so do leta 2013 obnovili 51 kulturnih spomenikov podeželske arhitekture.

Slavnostnega dogodka v v dvorcu Dornava so se udeležili številni gostje; foto: Branko Veselič

Na dogodku tudi evropska poslanca Zver in Šulinova

Na dogodku “60 dreves za 60”, ki ga je ob svoji 60. obletnici pripravil Zavod za varstvo kulturne dediščine Maribor, sta bila prisotna tudi evropska poslanca Milan Zver in Patricija Šulin.

Tudi poslanec Jožef Lenart je posadil “svojo” jablano; foto: arhiv Lenart

Poslanec Jožef Lenart, ki dobro pozna dolgoletne želje in prizadevanja lokalne skupnosti in domačinov po ponovni oživitvi dvorca, ki je v državni lasti, je čestital organizatorju dogodka, na katerem pa je pogrešal ministra za kultura. V družbi Mirana Brenholca iz ED Cigani Dornava je Lenart v grajski sadovnjak posadil jablano z zaporedno številko 3.

Foto: Branko Veselič, arhiv Jožef Lenart