53. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

19. avgusta bo na Ptuju potekal najstarejši festival narodno-zabavne glasbe – 53. Festival NZG Ptuj 2022. Festival domače glasbe na Ptuju velja za najprestižnejši festival na področju narodno-zabavne glasbe. Ravno zato bo festival v neposrednem prenosu v prvi program televizije v petek zvečer prenašala tudi nacionalna RTV Slovenija.

Dogajanje bo tokrat gostil Mestni trg, ki se je kot odlično prizorišče izkazal že pred tremi leti, ko smo na Ptuju obeležili 50-letnico festivala. Na festivalu bo nastopilo deset ansamblov. Vsak se bo predstavil z dvema skladbama – eno iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe in s tem Ptujskega festivala ter s tekmovalno skladbo, s katero se bo potegoval za nagrade občinstva in strokovne komisije.
Nastopili bodo:
– Mladi asi
– Ansambel Andreja Bajuka
– Lesarji
– Razplet
– Upanje
– Til Čeh in Petelini
– Dolenjskih 5
– Murni
– Galama
– Firbci
Ansambli se bodo potegovali za nagrade strokovnih komisij, ki bosta izbrali:
– najboljši ansambel med klasičnimi kvinteti – ORFEJ
– najboljši ansambel med drugimi zasedbami – ORFEJ
– najboljše besedilo – denarna nagrada (avtor besedila)
– najboljšo vokalno izvedbo – Korenova plaketa (pevec, pevka ali pevci)
Obiskovalci na prireditvi in radijski poslušalci izberejo:
– najboljšo skladbo festivala
Radijski poslušalci bodo svoje glasove lahko oddali preko splete strani:
www.ptujski-festival.si, radijsko lestvico bo moč spremljati na Radiu Ptuj, Radiu Veseljak, Radiu Rogla, Radiu Koroški val, Radiu Celje, Radiu Gorenc, Radiu Maribor, Radiu Slovenija 1 in Radiu Koper.
V revialnem delu bodo nastopili Mladi Dolenjci, ki so bili v preteklosti prejemniki najvišjih priznanj ptujskega festivala. Med drugim so ob Abrahamu festivala postali tudi prestižni prejemniki nagrade za najboljšo skladba 4. desetletja FNZG.
Vstopnice po ceni 12 evrov so že na voljo v tajništvu družbe Radio Tednik Ptuj ter preko sistema Eventim, za 17 evrov pa lahko kupite komplet vstopnic za Festival NZG in Orfejčkovo parado, ki bo na Mestnem trgu potekala 21. avgusta.
Vir: www.ptuj.si